Nyheter

Spikförsäljning från nedbrunna kyrkan hjälper jordskalvens offer

Pengarna från försäljningen går till offren i Turkiet och Syrien

Branden totalförstörde kyrkan. Nu säljs rostiga spikar från Sjösås nya kyrka till stöd för offren efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien.

Sjösås nya kyrka norr om Växjö gick inte att rädda. Efter den brand som bröt ut i början av september förra året återstod bara väggarna och delar av kyrktornet.

Brandmännen hann rädda en del inventarier, som ljusstakar, krucifix, vaser, broderier och kollekthåvar. En dopfunt från 1200-talet fanns bland de inventarier som inte gick att rädda.

Nu har en kanske något oväntad del av stenkyrkan från 1860-talet räddats ur ruinerna: spikarna.

– En del är väldigt rostiga, för nu har de legat ett halvår i snö och skur och allt möjligt, säger församlingsmedlemmen Inger Söderberg, som i över 40 år var aktiv i Sjösås nya kyrka, till SVT Nyheter Småland.

”Ett litet minne”

Bybor som vill ha ett minne från kyrkan kan nu köpa de handgjorda spikarna för 100 kronor styck.

– Det är bygdens folk som har byggt kyrkan, och därför känns så förfärligt att allt ska försvinna på det här sättet. Men det är gott med ett litet minne med en spik i alla fall, säger församlingsmedlemmen Ingela Sandford Boberg till SVT Nyheter Småland.

Intäkterna från spikförsäljningen går till församlingens internationella arbete, som just nu har ett stort fokus på hjälp till offren efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien i början av februari, säger Inger Söderberg till P4 Kronoberg.

På fredagen uppgav hon för radiokanalen att runt 45 spikar dittills hade sålts.

Förundersökning lades ner

Efter branden i början av september inledde polisen en förundersökning om mordbrand, men förundersökningen lades senare ner.

– Detta utifrån att inga blixtnedslag noterats, ingen in- eller utpassage noterats veckan innan branden, samt att branden initierats på vinden ovan elcentralen, med påverkan på klockorna i tornet. Så tekniska fel i elsystemet är den uppenbara anledningen till branden, sa Mats Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef i Växjö pastorat, till Dagen i januari i år.

På platsen där Sjösås nya kyrka stod ska en helt ny kyrka byggas, med planerad byggstart 2025.

---

Fakta: Sjösås nya kyrka

  • Började byggas i Viås utanför Växjö 1860 och kunde invigas 865.
  • Var en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil.
  • Den 3 september 2022 larmades räddningstjänsten till platsen. En kraftig brand hade uppstått i kyrkan. Bara delar av inventarierna gick att rädda.

---

Fler artiklar för dig