Nyheter

Nya asteroider namngivna efter påve och munkar

“565184 Janusz” och “560974 Ugoboncompagni” bland de nya himlakropparna

Tre nyupptäckta asteroider har fått namn efter astronomer vid Vatikanens observatorium. Samtidigt har en fjärde asteroid namngetts efter påven Gregorius XIII (1502–1585), mest känd för att vara upphovsman till den gregorianska kalendern.

Påve Gregorius XIII (född Ugo Boncompagni) var den påve som enligt Signum inledde traditionen av ett påvligt beskyddande av astronomiskt arbete. Nu har en asteroid fått namnet ”560974 Ugoboncompagni” för att hedra honom.

De andra tre nyupptäckta asteroiderna hedrar jesuiter som arbetar, eller har arbetat, vid Vatikanobservatoriet utanför Rom.

Signum uppger att asteroid ”565184 Janusz” hedrar jesuitpater Robert Janusz, som just nu arbetar vid observatoriet. En annan asteroid, ”551878 Stoeger”, har fått namn efter den amerikanska kosmologen och teologen Bill Stoeger (1943–2014).

Även namngett en krater

Den fjärde asteroiden,”562971 Johannhagen”, är enligt Signum namngiven efter jesuitpater Johann Hagen (1847–1930). Hagen, som föddes i Österrike men som senare blev amerikansk medborgare, var Vatikanobservatoriets direktor från 1906 och fram till sin död. Han var också andlig ledare för Elisabeth Hesselblad. En krater på månens baksida är för övrigt sedan tidigare namngiven efter honom.

Det är International Astronomical Union (IAU) som ansvarar för namngivningen av asteroider. Den Frankrikebaserade organisationen bjuder in upptäckare av asteroider att namnge himlakropparna. En verifikationsprocess föregår namngivningen och enligt Signum, som hänvisar till The Tablet, har fler än 30 asteroider hittills namngetts efter jesuiter och andra som är kopplade till Vatikanobservatoriet.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig