Nyheter

”Tornet har landat” - domkyrkan i Lund återställd

Lunds landmärken är tillbaka på toppen av kyrkan - nu väntar 900-årsjubileum

Det blev en liten folkfest då de två tornen skulle sättas tillbaka på Lunds domkyrka efter ett års renovering. ”Det ska vara något som sticker upp mot himlen.”

– Tornet har landat, ropas det ut på skånska.

Sedan kommer applåderna. Hundratals lundaborna har strömmat till och med näsan i vädret och mobilen i handen följer de med spänning hur de drygt 30 ton tunga klossarna börjar sväva upp mot skyn för att till slut sättas på plats på domkyrkans topp. Det har gått ett år sedan de plockades de ner och Lund blev av med ett av sina viktigaste landmärken.

Nere på marken har de fått sig en rejäl renovering där maskätna plankor plockats bort och blytaket från 1800-talet har ersatts av mer miljövänligt aluminium.

Stick upp

– Det känns historiskt, det är inte ofta man gör en sådan här grej, konstaterar biskop Johan Tyrberg till Sveriges radio som är med vid händelsen.

En av de nyfikna besökarna som radion letar upp i folkvimlet menar att något har varit fel det senaste året då kyrktornen varit stympade.

– Det ska vara något som sticker upp mot himlen, det ska inte vara platt högst upp, säger Marianne Lindskog.

900-årskalas

Ungefär tio minuter tog det för ett torn från att det lämnade marken till att det placerats högst upp på den stora katedralen. Domkyrka firar i år 900-årsjubileum och kan nu göra det med två magnifika torn. Lunds landmärken är tillbaka.

– Det känns bra, nu börjar domkyrkan äntligen se ut som den ska, summerar Johan Tyrberg.

---

Fakta: Lunds domkyrka

  • Lunds domkyrka byggdes 1123 och firar 900 år i år.
  • Ett viktigt steg i firandet är att få tillbaka de två tornen, som plockades ned ett år sedan för renovering.
  • Flera viktiga händelser har inträffat i denna skånska katedral, exempelvis var det här Svenska kyrkan fick sin första kvinnliga biskop, Christina Odenberg.
  • När påven var i Sverige år 2015 var det också i Lunds domkyrka han sammanstrålade med ärkebiskop Antje Jackelén och andra lutherska ledare för att uppmärksamma 500-årsdagen av reformationen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig