Utrikes

Katolska kyrkan kompenserar övergreppsoffer

Omkring 200 personer som har fallit offer för sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i Frankrike ska få ekonomisk kompensation, uppger det stödorgan som har hand om skadeståndsprogrammet.

Sedan det oberoende stödorganet INIRR inrättades har fler än 1 800 personer trätt fram som offer för sexuella övergrepp mot barn utförda av präster eller andra kyrkliga representanter.

Av offren är nästan 70 procent män och 30 procent kvinnor, visar en rapport som stödorganet tagit fram. Drygt 400 personer får redan stöd av organet, medan de flesta väntar fortfarande på att deras fall ska granskas.

Nästan hälften får maxersättning

Enligt Marie Derain de Vaucresson, som leder INIRR, är 80 procent av de beviljade summorna högre än 20 000 euro, motsvarande omkring 227 000 svenska kronor. 40 personer har beviljats det maximala beloppet på 60 000 euro.

Majoriteten av de som kontaktat INIRR har rapporterat "mycket allvarliga" brott. Över hälften uppger att de blivit våldtagna en eller flera gånger. Övergreppen skedde bland annat i skolor, i förövarnas hem och i ungdomsorganisationer.

Biskopskonferensen i Frankrike gick med på att betala skadestånd efter att en rapport från 2021 visade att uppskattningsvis 330 000 barn utsatts för sexuella övergrepp av präster under 70 år.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig