Inrikes

Paludan misstänks för hets mot folkgrupp

Rasmus Paludan misstänks för hets mot folkgrupp efter en koranbränning i Malmö i samband med påskupploppen förra året, rapporterar Kvällsposten.

Den 16 april i fjol höll den högerextreme provokatören och politikern en sammankomst vid rastplatsen Skånegården i Malmö, och brände då ett exemplar av Koranen. Sammankomsten föranledde de upplopp som timmarna därefter bröt ut i staden.

Förundersökningen, som enligt tidningen inleddes i veckan, gäller hets mot folkgrupp, förolämpning och förgripelse mot tjänsteman. Den misstänkte är Rasmus Paludan.

– Det finns ingen ytterligare misstänkt i nuläget, säger kammaråklagare Adrien Combier-Hogg till Kvällsposten.

Dröjt av utredningsteknika skäl

Att utredningen inte kommit i gång förrän nu, nästan ett år senare, handlar enligt Combier-Hogg om ”utredningstekniska skäl”, inte om att Paludans aktioner fått ny uppmärksamhet i samband med Natoprocessen.

Däremot har det försämrade säkerhetsläget inneburit problem med att få till förhör.

– Framför allt med allt det kring Natoprocessen så finns det en förhöjd hotbild, enligt Adrien Combier-Hogg.

Sedan Rasmus Paludan bränt ytterligare en koran, i Stockholm i januari, har polisen nekat minst två koranbränningar med hänvisning till ”en förändrad hotbild”.

Rasmus Paludan själv nekar till alla brottsanklagelser.

---

Fakta: Påskupploppen

  • Upploppen i flera städer i Sverige våren 2022 startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin ”valturné” i Sverige brände kopior av Koranen.
  • Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.
  • Efter upploppen rapporterades över 300 olycksfall och tillbud i polisens system. Av dem betraktas över hälften som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende.
  • Flera personer har redan dömts eller åtalats för inblandning i upploppen och fortfarande pågår utredningar kring tiotals personer på flera orter.

---

Fler artiklar för dig