Nyheter

Kyrkans klocka skapar problem i Eslöv

En av kyrkans fyra klockor går fel - trots att alla drivs av samma urverk

Vad är klockan? För Eslövsborna som förlitar sig på urverken uppe i kyrktornet gäller det att befinna sig på rätt plats för att få rätt svar. Nu ska experter kallas in.

Klockorna i kyrktornet på Eslövs kyrka går inte riktigt att lita på längre. Det syns en klocka i varje väderstreck och de drivs av samma urverk, så rimligtvis borde de visa samma tid. Trots det går en av klockorna fel.

– Det har varit problem i några månader, säger Peter Sjöndin Magnusson, fastighetschef vid Svenska kyrkan i Eslöv, då Skånska Dagbladet uppmärksammar det hela.

Svårt åtgärda

Det är klockan mot väster som visar fel tid och det hela har visat sig svårt att åtgärda, bland annat eftersom ingen listat ut vad felet beror på.

– Det är ett mekaniskt bekymmer, konstaterar fastighetschefen.

För att hitta felet i det något komplicerade systemet som ett urverk är har en firma kallats in. Men de lyckades inte hitta felet.

– Nu har vi vänt oss till den bästa av de bästa och de ska snart komma hit och titta. Då hoppas vi få svar. Det är inte säkert att det går att åtgärda och då får vi kanske tänka i nya banor, säger Peter Sjöndin Magnusson.

Viktigt att lita på

Han menar att för många har kyrkklockorna stor betydelse då man litar på att de går rätt och anpassar sig efter det, exempelvis om man ska hinna med ett tåg eller en buss. Förr i tiden har kyrkan blivit nedringd av irriterade församlingsbor om den visat fel tid, men nuförtiden finns det så många andra sätt att visa tiden på så någon folkstorm har det inte blivit.

Men ur led är tiden. I alla fall västerut från Eslövs kyrka, om nu inte de vassaste experterna kan klura ut hur de ska bemästra urverket som gäckar Eslövsborna.

---

Fakta: Eslövs kyrka

  • Eslövs kyrka är en röd tegelkyrka som är byggd i slutet på 1800-talet.
  • Den hette tidigare Västra Sallerups kyrka.
  • Kyrkan tillhör Eslövs pastorat och är en del av Svenska kyrkan i Lunds stift.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar