Nyheter

Kan de kyrkliga jobben tas över av AI?

Forskare: Dröjer väldigt länge innan människorna inte behövs längre

Kan artificiell intelligens, eller AI som den också kallas, ta över jobben i Svenska kyrkan?

– Risken att AI kommer ta över och ersätta alla möjliga personalkategorier, den tror jag inte är särskilt stor, speciellt inte i kyrkan, säger Henrik Åhman till Kyrkans tidning.

Han är lektor vid institutionen för informatik och medier på Uppsala universitet, och tar prästens predikan och kyrkomusikerns uppgifter som exempel på sådant som inte kan ersättas av en dator.

Att skriva en predikan är visserligen fullt möjligt för AI, konstaterar han. Men den skulle sakna alla de personliga erfarenheter och insikter som en livs levande människa kan förmedla. Själavård och andlig omsorg är ett annat område där artificiell intelligens skulle komma till korta om den användes, menar Henrik Åhman. Av ungefär samma skäl som när det gäller predikan.

Administrativa sysslor hör dock till en kategori där artificiell intelligens kan fungera. Till exempel när det handlar om att ta fram pr-material, kampanjer och skriva pressreleaser, säger han.

Vad gör kyrkan unik?

Precis som alla andra organisationer behöver kyrkan hänga med i diskussionen om AI:s för- och nackdelar. För att AI kommer att påverka och förändra arbetslivet framöver är helt klart.

Henrik Åhman uppmuntrar att ställa sig frågan vad som gör kyrkan unik och vilken typ av kyrka man vill vara. Och ingen ska behöva känna sig orolig för det som väntar:

– Jag tror att det kommer att dröja väldigt, väldigt länge innan vi kan ta bort människorna ur ekvationen, om det någonsin kommer att hända.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar