Nyheter

President Biden ska hålla Jimmy Carters griftetal

Mångårig vänskap mellan baptisten Carter och katoliken Biden ligger till grund för beslutet

Det blir president Joe Biden som kommer att hålla griftetalet vid Jimmy Carters begravning.

Joe Biden kom med det oväntade beskedet i samband med ett insamlingsevenemang för Demokraterna i Rancho Santa Fe, Kalifornien, på måndagen. Den troende expresidenten Carter har själv frågat Joe Biden om denne vill göra honom tjänsten.

– Jag tillbringade lite tid med Jimmy Carter och det verkar som att den här frågan har kommit ikapp honom. Han frågade om jag vill hålla griftetalet, berättade en hedrad Joe Biden för ett fyrtiotal personer som var på plats.

Biden var dock snabb att ursäkta sig, och fick det att låta som att han avslöjat något han inte borde, skriver UPI.

I augusti 2015 diagnostiserades den nu 98-årige Jimmy Carter med cancer i levern och i hjärnan. Sedan mitten av februari får han palliativ vård i sitt hem i Plains, Georgia.

Beslutet att inleda vård i livets slutskede togs efter flera upprepade sjukhusbesök, som Dagen tidigare rapporterat.

”Har tid kvar”

Nyligen berättade ett av Jimmy Carters syskonbarn Leanne Smith, att ”han fortfarande har tid kvar i livet”. Och även Joe Biden gav en inblick i hur den tidigare presidenten mår:

– Läkarna har hittat ett sätt att hjälp honom ett tag till och det är mycket längre än de först trodde, sa Joe Biden.

Jimmy Carter och Joe Biden har varit nära vänner i många år. Deras vänskap började 1976 när den dåvarande guvernören Carter fick stöd för sin presidentkandidatur av den dåvarande senatorn Biden.

Jimmy Carter var USA:s president 1977–1981. Under hela sitt liv har han varit trogen sin församling Maranatha Baptist Church i delstaten Georgia. Han har predikat och var tills för bara några år sedan söndagsskollärare.

Fler artiklar för dig