Nyheter

“Det är som om utomjordingar kommit ner”

Spektakulär bild på brinnande kyrka gjorde att David Johansson nu prisas

Man gnuggar sig nästan för ögonen, för det är en väldigt ovanlig och kontrastfylld bild då brandmännen bär ut korset medan Sjösås kyrka är på väg att brinna ner. Fotografen David Johansson prisas nu för bilden.

Det är en stor portion dramatik och närmast en surrealistisk uppenbarelse som fångats på bild. Smålandspostens fotograf David Johansson, som även gjort flera fotojobb för Dagen, har nu utsetts till ”Årets rookie” i den prestigefyllda tävlingen ”Årets bild” efter att på ett spektakulärt sätt fångat branden i Sjösås kyrka.

En slump

Han berättar till Dagen att han tillsammans med en reporter jobbade helg för Smålandspostens räkning. Det var en vacker dag i september och de hade precis varit på en invigning av en aktivitetspark.

– Precis när vi lämnade parkeringen fick vi larm om att det brinner i en kyrka fem minuter bort, berättar han.

– Vi bevakar hela Kronoberg, så vi hade lika gärna kunnat vara flera timmar bort.

Larmet om kyrkobranden fick dem att genast åka dit.

– Vi var de första journalisterna på plats och möttes av avspärrningar, brandkår, polis och räddningstjänst. Vi såg då en pyrande kyrka och då tänkte man att den kanske kommer att klara sig.

Korset bars ut

Men snart kom beskedet att så inte var fallet, kyrkan skulle brinna ned och då började även arbetet med att rädda det som var av värde inne i kyrkan.

– Jag ser att de börjar bära ut olika föremål, bland annat kors och prästkläder. Då kände jag att det med en bild skulle gå att fånga hela händelsen.

Inte minst blir det väldigt spektakulärt då ett kors bars ut. David Johansson säger att det är en väldigt stark symbol och det blir en märklig kontrast som uppstår då brandmännen en solig sensommardag kommer bärande på ett kors med en rykande kyrka i bakgrunden.

– Det känns lite som om utomjordingar kommit ner på en främmande planet. Det är overkligt på något sätt.

Du verkar nöjd med bilden?

– Ja, det är jag. Jag kände att där satt den. Wow. Det är en god känsla när det händer. Sedan var det i en sorglig situation och så, men som fotograf har man har sitt uppdrag att bevaka.

Han gläds nu över att kyrkan ska byggas upp igen, där första steget är att anordna en arkitekttävling, vilket Dagen skrivit om tidigare.

– Det är kul att en liten by i Småland får en ny fräsch kyrka, att det inte bara blir en ruin. För det hade varit ett sorgligt slut på det hela. Man förstår att det är en viktig samlingspunkt i byn och jag pratade med dem som jobbade i kyrkan medan det brann och de var då väldigt berörda.

David Johansson, vinnare av utmärkelsen Årets rookie 2023.
David vann bland annat med sina bilder från den brinnande kyrkan i Viås.

---

Fakta: Årets bild

  • Årets bild är en tävling bland svenska fotografer som delas ut i samband med en gala.
  • Flera priser delas då ut, bland annat ”Årets rookie” som går till en fotograf under 30 år.
  • Den som fick priset den här gången var David Johansson, bland annat för att för Smålandspostens räkning ha tagit en bild på när Sjösås kyrka brann ned.


---

Fler artiklar för dig