Nyheter

Kyrkoledare i Jerusalem vädjar om internationellt beskydd

Judiska extremister pekas ut som ansvariga bakom attack mot kyrka i Jerusalem

En israelisk medborgare arresterades efter en attack inne i en grekisk-ortodox kyrka i Jerusalem. Nu vädjar patriarken om internationellt skydd, då det här inte är första gången som kristna attackeras.

En 27-årig man bars ut från kyrkan i Jerusalem efter att ha försökt attackera en präst med ett järnrör. Enligt vittnesuppgifter var det dock två personer som försökt utföra attacken, även om det i medier enbart rapporterats att en av dem anhållits. Det hela inträffade i kyrkan vid foten av Olivberget i Gamla staden. De som ligger bakom det hela pekas ut som judiska extremister.

Från kyrkans sida beskrivs det här som en avskyvärd attack och nu vädjar Jerusalems grekisk-ortodoxe patriark Theophilos III att de heliga platserna måste skyddas av det internationella samfundet.

Skydda religiösa platser

“Patriarken påpekar att attacker på kristna helgedomar, egendom, historia och identitet utgör ett brott mot internationell lag, som specifikt tar upp skyddet av religiösa platser i Jerusalem”, står det i det uttalande som det grekisk-ortodoxa patriarkatet gjort efter attacken i kyrkan.

Denna vädjan kommer efter en rad attacker mot kristna intressen i Jerusalem. Senast var det en anglikansk kristen gravplats som skändades, men även flera kyrkobyggnader har den senaste tiden attackerats. Det är judiska extremister som pekas ut som ansvariga för den våg av riktade attacker mot kristna intressen i Jerusalem. Den grekisk-ortodoxa kyrkan har lyft ett varningens finger redan tidigare och hamnade förra året i ett storgräl med den israeliska regeringen efter att dess kyrkoledare påstått att judiska extremister på ett systematiskt sätt försöker driva ut kristna från Jerusalem och det Heliga landet. Samma kyrka vänder sig nu till det internationella samfundet om hjälp.

---

Fakta: Jerusalem

  • Jerusalem är den Heliga staden som är viktig för tre världsreligioner.
  • Staden är själva centrum för judendomen, inte minst eftersom det var här som judarnas tempel en gång stod.
  • För kristna handlar Jerusalem om Jesus eftersom det var här hela påskdramats berättelse om Jesus död och uppståndelse utspelade sig.
  • Även muslimer anser staden helig, inte minst efter en vision som Muhammed fått.

---

Fler artiklar för dig