Nyheter

Kristen rysk man slipper militärtjänst

Domstol hänvisar till att konstitutionen även gäller under mobilisering

Liksom tiotusentals andra ryska män har Pavel Mushumansky inkallats för att strida i kriget i Ukraina. Men nu har en domstol slagit fast att Mushumansky, som tillhör en evangelisk kyrka, ska få göra vapenfri tjänst.

Enligt Pavel Mushumanskys advokat, Aleksandr Peredruk, är domen den första i sitt slag sedan Rysslands president Vladimir Putin i september i fjol tillkännagav landets första mobilisering sedan andra världskriget. Flera hundratusen män har sedan dess fått en inkallelseorder, men långt ifrån alla har rapporterat sig för tjänstgöring. Vissa har flytt från Ryssland medan andra, däribland Pavel Mushumansky, har krävt att få göra vapenfri tjänst.

Nyhetsbyrån AP uppger att Pavel Mushumansky fick tillåtelse att göra just detta 2019–2021 då han arbetade på en vårdinrättning. När han i höstas blev inkallad uppgav han än en gång att han, med hänvisning till sin tro, inte kunde tänka sig att bära vapen. Men den här gången blev det nej.

Vapenfri tjänst i konstitutionen

Pavel Mushumansky, som kommer från staden Gattjina utanför S:t Petersburg, vände sig då till domstol och i november meddelade domstolen i Gattjina att han hade rätt att göra vapenfri tjänst. Inskrivningsförrättarna överklagade beslutet, men nu har alltså en domstol i St Petersburg bekräftat domen från i november.

Enligt AP garanterar den ryska konstitutionen rätten att göra vapenfri tjänst för personer som av religiösa skäl inte kan tänka sig att bära vapen. Men nyhetsbyrån uppger att alla andra kända försök att få göra vapenfri tjänst efter mobiliseringen i Ryssland har misslyckats. Anledningen ska enligt AP vara att inskrivningsförrättare och domstolar har hävdat att enbart värnpliktiga har rätt till detta undantag och att det inte finns någon lag som tillåter en sådan valmöjlighet under en mobilisering.

Konstitutionen gäller under mobilisering

Men domstolen i St Petersburg håller alltså inte med. Aleksandr Peredruk säger till AP att domen, som meddelades i torsdags, får omedelbar effekt.

Advokaten hyllar domen, inte bara som en framgång för hans klient, utan också som ett viktigt exempel på att ryska domstolar fattar rätt beslut utifrån konstitutionen.

”Nyckelfrågan var vad som händer om det inte finns någon lag (som reglerar alternativ militärtjänstgöring under mobilisering). Domstolarna (i Pavel Mushumanskys fall) gav ett absolut rätt svar: i det här fallet används konstitutionen”, säger Aleksandr Peredruk till AP.


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar