Nyheter

Kristna och muslimer kan inte enas om hur klockan ska ställas om

Plötsligt har Libanon delats in i olika tidszoner - tidskonflikten har en religiös klangbotten

Vad är klockan? Tro det eller ej, men den frågan har blivit svår att svara på i Libanon eftersom det numera finns två rivaliserande tider. Striden om tiden går till stor del längs de religiösa skiljelinjerna.

I Sverige gick det som vanligt helt smärtfritt att ställa om tiden till sommartid. Svårare har det varit i Libanon, där det numera finns två tider samtidigt.

Anledningen är att man inte lyckats komma överens om vilket datum man ska övergå till sommartid. Vanligtvis brukar det ske den sista söndagen i mars, det vill säga i söndags. Men landets premiärminister Najib Mikati meddelade med kort varsel att det här skulle ändras och att tidsomställningen i stället skulle ske den 21 april. Skälet som angetts är att det då ska underlätta för landets muslimer att fasta under Ramadan.

Accepteras inte

Men regeringens beslut har inte accepterats av den maronitiska kyrkan som menar att klockan ska ställas om som vanligt. Så nu pratar man lite skämtsamt om att det i Libanon finns en kristen tid och en muslimsk tid, lite beroende på vilken uppmaning man följer. Många myndigheter måste så klart följa regeringens påbud, medan många privata aktörer snarare håller fast vid den traditionella linjen och använder sig av den ”kristna tiden”.

Vardagsproblem

Att ett lands invånare inte lyckas komma överens om vad klockan är ställer så klart till en rad problem i vardagen. När börjar skolan? Och vilken tid ska man sätta på tv:n för att se sitt favoritprogram? För tillfället gäller det i Libanon att ha två tider i huvudet samtidigt.

---

Fakta: Libanon

  • Libanon är ett land som i dag är indragen i en politisk och ekonomisk kris.
  • Rent politiskt delas makten upp mellan olika religiös grupper, en uppgörelse som kom till efter landets inbördeskrig.
  • Just nu har ett ovanligt problem uppenbarat sig, då man inte kan enas om vadklockan är.

---

Fler artiklar för dig