Nyheter

Rekordmånga antisemitiska brott i USA

”Antisemitism verkar dyka upp överallt och ofta”

Antalet antisemitiska brott i USA nådde förra året den högsta nivån sedan civilrättsorganisationen Anti-Defamation League (ADL) börja räkna dem 1979.

I oktober i fjol mördades en professor vid University of Arizona av en tidigare student som trodde att professorn var jude. Och i februari i år åtalades en man för två fall av hatbrott sedan han skjutit två personer när de lämnade två olika synagogor i Los Angeles. Detta är två bara exempel på antisemitism som ADL nämner i en ny rapport som presenterades i veckan.

Sammantaget rapporterades nästan 3 700 antisemitiska incidenter, däribland överfall, vandalism och trakasserier, under 2022 – en ökning med mer än 30 procent på bara ett år. Och under de senaste sex åren har siffran nästan tredubblats.

– Trots ökningen av antisemitism tror fortfarande många människor att judar inte är hotade, att de är framgångsrika och rika och inte är en utsatt minoritet, säger Mark Weitzman, forskare i antisemitismens historia och verksamhetschef vid World Jewish Restitution Organization till CNN.

”Ett stort bekymmer”

ADL-rapporten, som inkluderar information som samlats in direkt från offer och lokala samhällsledare samt från polisstatistik, visar en ökning av en rad olika hatrelaterade incidenter, från stötande kommentarer och antisemitiskt förtal skriven på egendom till fysiska attacker. Enligt rapporten ökade antalet attacker mot synbart identifierbara ortodoxa judar under 2022 med 69 procent.

– Fräckheten i dessa attacker, ibland utförda mitt på ljusa dagen, är ett stort bekymmer, säger Oren Segal, vice ordförande för ADL till CNN.

– Fynden i vår senaste rapport kvantifierar vad många människor i det judiska samfundet har känt – att antisemitism verkar dyka upp överallt och ofta. Resultaten i vår senaste rapport kvantifierar det som många judar har upplevt, att antisemitism verkar dyka upp överallt och ofta, fortsätter han.

Fler artiklar för dig