Inrikes

Fem gripna för terrorplaner – kopplas till IS

Fem personer har gripits misstänkta för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige. Terrorplanerna kopplas till protesterna efter koranbränningen i januari – och brottet knyts till terrorgruppen IS, enligt Säkerhetspolisen.

– Säkerhetspolisen har under morgonen gripit fem personer som är misstänkta för stämpling till terrorbrott i Sverige, säger Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen.

Personerna greps i en koordinerad insats av polisens nationella insatsstyrka i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Tillslaget gick enligt Säpo lugnt till.

Kopplingar finns till våldsbejakande islamistisk extremism.

– Vi bedömer att det finns internationella kopplingar, närmare bestämt terrororganisationen IS, säger Susanna Trehörning.

Hur kopplingarna ser ut går hon inte närmare in på.

Uppmaningar om attentat

Det aktuella ärendet är ett av flera som Säpo arbetat med efter protesterna som riktades mot Sverige i samband med den högerextreme politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning i januari och där internationella uppmaningar om attentat förekommer, enligt Säpo.

– Det här är ett av flera ärenden som Säkerhetspolisen har hanterat efter de reaktioner som blev efter koranbränningen i januari.

TT: Kan det bli fler gripanden?

– I det här specifika ärendet går vi in i ett utredningsskede nu och där får vi se vad som framkommer.

– Vilka ärenden vi har i övrigt är inget jag kan gå in på, men vi bedömer fortlöpande information och både bekräftar och avfärdar information som kommer in till oss dagligen.

Inget omedelbart attentathot

Säkerhetspolisen gör bedömningen att ett attentat inte var omedelbart förestående.

– Vi kan aldrig chansa utan vi behöver agera när vi har en underrättelsebild att det pågår någon form av planering av terrorbrott, säger Trehörning.

De fem männen är skäligen misstänkta för stämpling till terroristbrott, vilket är den lägre misstankegraden. Senast på långfredag, den 7 april, måste åklagaren fatta beslut om männen ska begäras häktade.

---

Fakta: Stämpling

  • Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott. Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, till exempel mord, terroristbrott och grov misshandel.

Källa: Åklagarmyndigheten

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig