Nyheter

Prästbanken ger pensionerade präster jobb igen

Många är beredda att flytta på sig – och rentav byta stift

Pensionerade präster som vill fortsätta arbeta behöver inte sitta hemma på kammaren. Genom Prästbanken kan församlingar och pastorat som saknar en präst få hjälp med att hitta en inhoppare.

För att avhjälpa den prästbrist som råder på många håll i Svenska kyrkan startade Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, Prästbanken 2020. I dag finns ett 80-tal präster inskrivna i vikariepoolen, skriver Tidningen Vision, som ges ut av fackförbundet Vision.

En av de pensionerade präster som tack vare Prästbanken återgått till arbetslivet är Ulf Franzén, som för drygt ett år sedan tog en vikarietjänst som kyrkoherde i en församling i Ekerö utanför Stockholm.

– Jag fyller 70 år nästa gång men jag har lite mer att ge. Så när jag hörde talas om Prästbanken tänkte jag, varför inte, och så skickade jag in mitt cv, säger han till Tidningen Vision.

Genom Prästbanken kan pensionerade präster både ta sig an enstaka förrättningar och längre vikariat som sträcker sig över flera månader.

– Det här passar för oss som har förmågan att möta människor, som kan lyssna och känna in stämningen i församlingen. Jag har en kallelse att tjäna och jag tror jag kan erbjuda något, säger Ulf Franzén till tidningen.

Kan byta stift

Pär Åkerström, utredare på Skao, säger att Prästbanken bara förmedlar själva kontakten mellan präst och församling. Rekryteringen ansvarar församlingen för själv.

– Något som vi sett är att de seniora prästerna inte är främmande för att flytta på sig, till och med byta stift, vilket är positivt, säger han till Tidningen Vision.

---

Fakta: Prästbanken

  • Församlingar och pastorat som har saknar en präst eller en kyrkoherde kan genom Prästbanken hitta en vikarie.
  • Ett 80-tal präster, de flesta pensionärer, finns inskrivna i Prästbanken.

---

Fler artiklar för dig