Nyheter

Våldsam attack mot baptistkyrka i Uzbekistan

Polis använde elchocker mot kyrkobesökarna på påskdagen

Mitt under påskgudstjänsten stormade beväpnad polis in i baptistkyrkan i Karshi i södra delen av Uzbekistan. Flera personer slogs ned och andra fick stötar av elchockvapen. Ett tiotal medlemmar greps.

Det är den norska människorättsorganisationen Forum 18 som rapporterar om attacken mot den lokala baptistkyrkan i Karshi, som funnits i trettio år. Enligt lokala vittnen slog polisen sönder kyrkdörrarna och stormade in under gudstjänsten. En av församlingens medlemmar, David Ibragimov, slogs ned, liksom ett par andra deltagare i gudstjänsten. Andra medlemmar attackerades med elchockvapen som tillfälligt slog ut dem.

Lade på luren

Varken polismyndigheten eller det regionala styret i provinsen har velat svara på de frågor Forum 18 har ställt om händelsen, utan har helt enkelt lagt på luren när organisationen har ringt. Enligt FN:s deklaration angående tortyr har länder en skyldighet att utreda och straffa alla offentligt anställda som misstänks för inblandning i tortyr. Men Uzbekistan underlåter regelbundet att fullfölja sina internationella skyldigheter, skriver Forum 18, så även alltså detta fall när polisens handlande innebar tortyrliknande metoder mot församlingen.

Medlemmar i baptistkyrkan säger att attacken följde på ett försök från kyrkan att få hyra lokaler för att fira påsken, bland annat tillsammans med tillresta tyska musiker. Församlingen hade försökt få hyra på ett 15-tal olika ställen, men blivit nekade samtliga lokaler.

Var “illegal”

En annan baptistförsamling i Denov attackerades även den under påskhelgen, denna gång på annandagen. Även här besöktes församlingen av de tyska musikerna. Polisen sa vid detta tillslag att gudstjänsten var ”illegal” och därför skingrades mötet.

Baptistkyrkor i Uzbekistan har också tidigare varit utsatta för flera polisräder och attacker, och medlemmar har fängslats och också fått betala böter. Nu fruktar baptister i området att flera inplanerade möten tillsammans med de tyska musikerna kan komma att störas, eftersom myndigheterna förklarat att de tänker kontrollera alla möten där musikerna är med.

---

Fakta: Staten kontrollerar religionen

  • Uzbekistan ligger på plats 21 av de länder i världen där förföljelsen av kristna är värst enligt människorättsorganisationen Open Doors (2023).
  • 96 procent av befolkningen i landet är muslimer, men statsskicket är strikt sekulärt och inga religiösa aktiviteter tillåts förutom statskontrollerad verksamhet.
  • I landet bor cirka 34 miljoner invånare och det finns runt 350 000 kristna.

---

Fler artiklar för dig