Nyheter

Kyrka får tillbaka ”stulen” mark från NHL-klubb

Pittsburgh Penguins skänker mark som togs från afroamerikansk församling på 1950-talet

En afroamerikansk metodistkyrka i Pittsburgh på USA:s östkust får upprättelse genom hockeyklubben Pittsburgh Penguins.

Det handlar om en tomt som staden Pittsburgh köpte av Bethel African Methodist Episcopal Church på 1950-talet, i samband med en exploatering av ett förortsområde känt som Hill District.

Församlingen blev mot sin vilja tvingad att sälja sin kyrka och flytta från platsen, men det frågan framför allt handlar om är att man inte fick den ekonomiska ersättning som hade varit rimlig.

Kyrkan var inte den enda byggnad som jämnades med marken. Totalt revs 1 300 byggnader, däribland bostäder för 8 000 personer och 400 affärsfastigheter, inklusive flera andra religiösa byggnader.

Lösning genom NHL-klubb

I åratal har den afroamerikanska församlingen försökt få myndigheterna att göra rätt för sig. Och nu är en lösning på väg, rapporterar nyhetsbyrån AP.

NHL-klubben Pittsburgh Penguins, som numera har tillstånd att bygga på den plats där kyrkan låg, har gjort en överenskommelse med Bethel AME Church som innebär att församlingen får tillbaka en bit tomtmark i Hill District.

Kevin Acklin, chef för Penguins affärsverksamhet, motiverar klubbens ställningstagande med att den vill ta ansvar för sin roll “som förvaltare av egendomen och den historia som den bär på”.

Acklin syftar på att Hill District är ett område som alltid varit känt för att många afroamerikaner bor där. En grupp som ofta haft det svårt i USA och diskriminerats på olika sätt.

“Misstag som gjordes för 70 år sedan kan inte göras ogjorda. Men i dag kan vi göra vad vi kan för att skapa en bättre framtid,” menar Kevin Acklin och beskriver beslutet som ett försök att åstadkomma en slags “retroaktiv rättvisa”.

Kyrka med inflytande

Bethel African Methodist Episcopal Church grundades 1808 och hade en framskjuten roll i Hill District. Som Pittsburghs äldsta svarta kyrka gjorde den sig tidigt känd för sitt engagemang inom områden som barns undervisning och mänskliga rättigheter.

Någon ny kyrka blir det dock inte på platsen, eftersom Bethel redan har en aktiv kyrka på en annan plats i Hill District. På sin nyförvärvade tomt planerar man i stället att bygga bostäder och andra intäktsgenererande verksamheter.

Pittsburgh är den näst största staden i delstaten Pennsylvania, efter Philadelphia. För första gången på 16 år missar stadens älskade hockeylag Pittsburgh Penguins Stanley Cup-slutspelet.

Kanske får klubben, som vunnit Stanley Cup vid fem tillfällen, ett gott rykte hos sina supportrar genom sitt sätt att agera gentemot församlingen. Och kanske står Penguins om några år åter som mästare i världens bästa hockeyliga.


Fler artiklar för dig