Nyheter

Irländska puben blev kyrka i två veckor

Pubägarna i Luxemburg trodde det var ett skämt när prästen bad att få låna lokalen

Vad gör en katolsk irländsk präst i Luxemburg när hans kyrka stängts tillfälligt? För fader Michael Cusack var svaret givet: han letade upp en irländsk pub där han kunde fira mässa.

Vincent och Adrienne Clarke, ägare till en populär irländsk pub i Luxemburg, trodde först att det hela var ett skämt.

– Vi var bortresta på semester när fader Michael ringde upp och förklarade att han letade efter en gudstjänstlokal lite akut medan hans kyrka renoverades, berättar Adrienne Clarke för den irländska tidningen The Independent.

– Han hade hört att vi hade en stor parkeringsplats och frågade om vi kunde tänka oss att hålla öppet på söndag för hans församlingsbor.[ …] Vincent fick ett skrattanfall när jag berättade, och sa ”men allvarligt, vem var det som ringde?”

När paret förstod att frågan var allvarligt menad, hjälpte de gärna till. I vanliga fall har puben stängt på söndagar. Men under två söndagar i januari höll den öppet för de 250 församlingsmedlemmar som tog sig till puben för att fira katolsk mässa, medan lika många följde gudstjänsten digitalt.

– Vi firade mässa där två söndagar, och det räckte för att genera stiftet så pass att det letade upp en ny lokal åt oss, säger Michael Cusack, som ursprungligen kommer från Galway, till LMFM Radio.

Stängd an myndigheterna

Hans egen kyrka har stängts av myndigheterna för renovering och arkeologiska utgrävningar av grunden, och för närvarande flyttar den engelskspråkiga församlingen runt mellan tre olika kyrkor i Luxemburg.

För paret Clarke blev den oväntade erfarenheten positiv.

– Vi är katoliker men går inte i mässan och hade inte hört talas om fader Michael innan han ringde, säger Adrienne Clarke till The Independent.

– Men jag måste medge att en unik präst som fader Michael skulle kunna få oss att återvända till kyrkan.

Fler artiklar för dig