Nyheter

EFK-församlingar bönevandrar i förorter under en månad

Initiativet kommer från Evangeliska frikyrkan, EFK, som samordnar satsningen

Evangeliska frikyrkan, EFK, satsar på bön för och i förorten. I lördags inleddes en månad av bönevandringar, både fysiska och digitala, för Sveriges utsatta stadsdelar. Initiativet sker i samarbete med även andra frikyrkor.
– Vi vill göra Jesus känd bland alla folk, säger Daniel Norén, som bönevandrade i Bergsjön på lördagen.

Nyligen släppte Evangeliska frikyrkan, EFK, rapporten Frikyrkan i orten, vilket Dagen berättat om i ett reportage. Där har man kartlagt den frikyrkliga närvaron i 61 områden som polisen betecknar som utsatta. Slutsatsen: i tre av fyra utsatta förorter finns ingen eller mycket låg frikyrklig närvaro.

Nu tar man steget att börja be för områdena och den drygt halva miljon människor som bor där, i vad man valt att kalla ”Bönestafett för prioriterade områden”.

”Låt oss inte bara sucka över utvecklingen i vårt land, utan låt oss vända suckarna till bön. Låt oss inte främst förbanna eller förfäras över mörkret utan låt oss tända ljus,” skriver EFK på sin hemsida.

Under en månad, mellan den 21 april och den 21 maj, inbjuder samfundet både sina egna medlemmar och andra kristna att be för de utsatta områdena. Det kan dels ske genom appen ”30 dagar i bön”, dels genom bönevandringar på plats i stadsdelarna. Denna vecka bad man för 23 områden, såsom Andersberg i Halmstad, Vivalla i Örebro, Skogås i Huddinge och Hammarkullen i Göteborg.

Samfundet har även ett schema för de fysiska bönevandringarna, med samlingsplats och tider.

Bönevandrar i Bergsjön

På lördagen samlades medlemmar i Göteborgs internationella baptistkyrka på Rymdtorget i Bergsjöns centrum för en bönevandring.

– Vi är verkligen glada för det här gemensamma initiativet, säger Daniel Norén, som var med om att starta församlingen, vars historia började med en bibelstudiegrupp i Bergsjön 2010.

– Vi har ju bett för stadsdelen tidigare, men inte på det här sättet. Vi kommer att ha olika stationer där vi stannar till och ber, både utifrån guiden som EFK gjort, och de konkreta behov som vi vet finns, sa han inför bönen.

Daniel Norén har inte hunnit läsa EFK:s rapport om frikyrkan i orten, men håller med om att fler kristna borde finnas på plats i de utsatta stadsdelarna.

– Människor här behöver evangeliet framför allt, men också goda exempel på ett kristet liv, säger han.

Daniel Norén läser ur Bibeln vid ett dop i Bergsjön sommaren 2022.

Just nu hyr församlingen en lokal i Kortedala, stadsdelen alldeles intill Bergsjön, dit det kommer 60–70 personer till gudstjänst om söndagarna.

– Det är väldigt mångkulturellt här och människor är fantastiskt gästfria. Men det finns också en hunger. Vi vill göra Jesus känd bland alla folk, och i Bergsjön finns enligt uppgift 144 olika nationaliteter, säger Daniel Norén.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar