Nyheter

”Idrotten har blivit grym - det finns inget utrymme för svaghet”

Mästartränaren José Mourinho kritisk till att allt handlar om att vinna till varje pris

Inom proffsidrotten handlar allt om att vinna. Idrotten fostrar inte längre unga till att bli harmoniska vuxna. Det menar fotbollstränaren José Mourinho.

Sportvärlden är full av segrare – men förlorarna är desto fler. Inte minst inom ungdomsidrotten slås många ut och där borde det viktigaste vara att ha roligt. Det har mästartränaren José Mourinho tagit fasta på. I ett samtal med kardinalen José Tolentino de Mendonca nyligen adresserade Mourinho de utmaningar som idrottsrörelsen står inför, skriver Detroit Catholic.

Målsättningen för idrotten ”är väldigt tydlig i vår tid: att vinna” och den styrs av rika klubbägare som har profiten som främsta drivkraft, sa José Mourinho som riktade hård kritik mot det han kallar vår tids enögda fokusering på seger och att vinna till varje pris.

– Tyvärr befinner sig elitidrotten i en helt annat värld än den vi skulle önska för våra barn. Sporten har blivit grym, för det finns inget utrymme för de som är svaga eller de som bara vill ha roligt med sin idrott, sa tvåbarnspappan Mourinho.

Han är en av de mest framgångsrika fotbollstränarna i modern tid med flera ligatitlar i fyra olika länder samt två Champions League-titlar på meritlistan.

Kardinal Tolentino menade att unga människor som idrottar har en tung börda på sina axlar:

– Även om de är idrottsmässigt välutbildade, så hittar de inte den stabilitet och trygghet som de söker efter, sa Tolentino och fick medhåll av Mourinho som menade det saknas en stark relation mellan unga och äldre:

– Det finns ett talesätt som säger att världen tillhör de unga. Jag håller inte med om det, världen tillhör alla människor. Unga behöver få växa med den erfarenhet som vi äldre kan bidra med. Och vi äldre kan lära av de ungas energi och entusiasm.

Unga möter påven

Samtalet mellan kardinalen och José Mourinho är en del i ett förberedelsearbete för World Youth Day i Lissabon, Portugal, den 1–6 augusti. Det är en samling där unga från hela världen möter den sittande katolske påven och hölls första gången 1986.

José Mourinho växte upp i Setubal utanför Lissabon i en medelklassfamilj. Han fyllde 60 år i januari och tränar för närvarande AS Roma i italienska Serie A. Klubben kämpar för en plats i nästa års Champions League och har nått semifinal i Europa League.

– Innan matcherna, på mitt rum, öppnar jag Bibeln och läser ett kapitel under några minuter. Det ger mig en positiv känsla, ska Mourinho ha sagt enligt den brittiska tidningen Express som skrev detta år 2013.

Fler artiklar för dig