Nyheter

Serbiska kristna ledare: Även kyrkorna ser nu över sin säkerhet

Sorg, chock och oro i Serbien efter de två masskjutningar där sjutton människor miste livet

Kristna ledare i Serbien manar till bön efter skjutningarna. Många är oroliga över det stora antalet vapen i omlopp i landet, och även kyrkor ser nu över sin säkerhet.

Serbien har hittills varit förskonat från skolskjutningar, men den tredje maj blev ett sorgligt datum i landet: då sköts sju flickor, en pojke och en skolvakt till döds i en grundskola i Belgrad.

Dagen därpå inträffade en ny masskjutning, när åtta människor dödades i Mladenovac. Runt 20 människor skottskadades, flera av dem barn, vid våldsdåden. Under helgen som gått hölls begravningar, där rader av sörjande deltog.

Flicka kollapsade

Nyhetsbyrån AP rapporterar om att en flicka kollapsade under en av begravning av en av flickorna vid skolskjutningen. Hundratals klasskamrater och vänner deltog i denna ceremoni där flickan begravdes i en vit kista täckt av blommor. Flickans mamma var så märkt av sorgen att hon inte kunde stå upprätt under begravningen, och gråten var högljudd.

Många serber är nu i chock efter masskjutningarna. På måndagen demonstrerade tusentals människor i huvudstaden Belgrad mot våldet, rapporterar TT. Två evangeliskt kristna ledare säger till Evangelical Focus att många serber känner oro över våldet, och de manar till förbön för offrens familjer och för läget i landet, liksom ” för barn och familjer som blev vittnen till våldet och därmed kom i närkontakt med döden, för läkare och vårdpersonal som har jobbat dygnet runt med de skadade, och för ledning och enhet bland Serbiens kyrkor”.

Oro runt säkerheten

De båda ledarna säger också i sitt uttalande att oron runt säkerheten i landet är stor.

”Det finns mycket rädsla och oro efter dessa två skjutningar. Barn är rädda för att gå till skolan, och också kyrkor ser över sin säkerhet”, säger Samuil Petrovski från Serbiska evangeliska alliansen och Drasko Denovic från Evangeliska serbiska kyrkans synod.

Skjutningen på skolan genomfördes av en 13-årig elev. Han greps och har nu förts till en psykiatrisk klinik. Motivet bakom dådet är oklart. Även pojkens far greps, anklagad för att ha lärt 13-åringen att hantera vapen och för att inte ha förvarat sina vapen på ett säkert sätt.

Vid skjutningen i Mladenovac var det en 20-årig man som avlossade skott från en bil rakt in i en folksamling. Han säger om sitt motiv att han ”ville sprida oro bland befolkningen”. Även denne gärningsman greps senare av polis.

Mest vapentätt i Europa

I söndags avgick landets utbildningsminister Branko Ruzic och hänvisade till den ”katastrofala tragedi” som landet drabbats av till följd av förra veckans skolskjutning. Vid demonstrationerna i helgen krävde många att fler högre tjänstemän och politiker skulle avgå, bland annat pekades inrikesministern och chefen för Serbiens underrättelsetjänst ut som personer som inte längre borde få förtroende.

Efter åratal av konflikter finns det ovanligt mycket vapen i Serbien: runt 760 000 skjutvapen i en befolkning på 6,8 miljoner. Detta gör Serbien till det mest vapentäta landet i Europa. President Aleksander Vucic sa i ett uttalande att det nu kommer att bli skärpta lagar gällande vapen.

”Vi ska avväpna Serbien” sa han, och betonade att man kommer att göra allt för att få dem som har olagliga vapen att lämna in dem.

”Vi kommer att finna dem som inte gör det, och konsekvenserna blir stora”, säger han.

---

Fakta: Självständigt sedan 2006

  • Serbien var tidigare en del av Jugoslavien. Flera krig följde på upplösningen av Jugoslavien 1992. Serbien och Montenegro skildes åt 2006 och då blev Serbien en egen stat.
  • Sedan 1999 har Kosovo varit under tillfällig administration av Förenta nationerna. Kosovo utropade sig som självständigt från Serbien 2008, men Serbiens parlament har inte erkänt Kosovos självständighet.
  • Serbien är sedan 2012 kandidatland till EU.

---

Fler artiklar för dig