Utrikes

Fler döda med koppling till svältsekt hittade

Utredare har grävt fram ytterligare 29 kroppar som kopplas till den så kallade svältsekten i östra Kenya. Sammanlagt har 179 människor, varav merparten är barn, hittats döda i massgravar.

Polisen tror att de flesta av dödsoffren, som hittats i en skog nära kuststaden Malindi, var anhängare till den självutnämnde pastorn Paul Nthenge Mackenzie, som ställts inför rätta för att ha uppmanat sina följare att svälta sig för att “möta Jesus”.

Omkring 25 personer, inklusive Paul Nthenge Mackenzie och en grupp som hade till uppgift att se till att ingen bröt fastan eller lämnade skogen, sitter i polisförvar, enligt poliskommisarie Rhoda Onyancha. Även en andra pastor, den välkände tv-predikanten Ezekiel Odoro, står åtalad i samma fall.

Även andra dödsorsaker

Obduktioner visar att de flesta som hittats dött av svält, enligt myndigheterna. Men vissa offer, däribland barn, uppges ha kvävts, strypts eller misshandlats till döds.

Enligt ett rättsdokument som polis lämnat in till domstolen saknade några av kropparna organ och en teori som utreds är att sekten handlade med mänskliga organ i en välkoordinerad insats med flera personer inblandade.

Kenyas president William Ruto har med anledning av sektmorden inlett en speciell insats i syfte att styra upp hur religiösa aktiviteter regleras, utan att inkräkta på religionsfriheten.

Fler artiklar för dig