Nyheter

Domkyrka firar teckenspråkets dag med stor gudstjänst

Efter gudstjänsten överlämnas en ny översättning av kyrkohandboken på teckenspråk

Den 14 maj är Teckenspråkets dag och i Karlstad stift firas med en speciell gudstjänst i domkyrkan.
– Att få ta emot evangeliet på sitt eget språk är viktigt för den ena tron, säger Emmy Lindgren som är teckenspråkspräst i Svenska kyrkan Karlstad stift.

Söndagens gudstjänst i Karlstad domkyrka är alltså på teckenspråk. Några partier är till och med bara på svenskt teckenspråk. Men de flesta delar tolkas till talad svenska. Låter det som omvänd ordning? Det är precis vad det är, men så är det ju också den dag på året som teckenspråket är tänkt att vara i centrum. Allt enligt ett beslut från 1981, som fattades just den 14 maj. Då slog Sveriges riksdag fast att teckenspråk är dövas förstaspråk, vilket innebar att svensk teckenspråk därmed blev det första teckenspråk i världen att erkännas som ett officiellt språk.

– Det är viktigt att teckenspråket får ta plats och vara ett språk i sin egen rätt. För hörande kommer det bli tydligt att teckenspråket är ett eget språk, med sin egen grammatid. Det kan ge mycket att uppleva gudstjänsten från ett annat perspektiv, eller på ett annat sätt än man är van, säger Emmy Lindgren inför dagens gudstjänstfirande.

Filmad kyrkohandbok

En hjälp för framtida gudstjänster på teckenspråk kommer en ny version av den senaste kyrkohandboken att bli. Delar av handboken har översatts till teckenspråk och dessutom filmats, allt för att underlätta för församlingar att involvera fler människor i sina gudstjänster.

– Teckenspråkets dag är en viktig dag, även för Svenska kyrkan. Att få ta emot evangeliet på sitt eget språk är viktigt för den egna tron, säger Emmy Lindgren som hoppas på ett högtidligt och festligt firande av Teckenspråkets dag.

Gudstjänsten direktsändes i webb-tv via Karlstad pastorats webbplats. Den går även att se i efterhand via Glimt-tv.

---

Fakta: Teckenspråkets dag i Karlstad domkyrka

  • Firas med gudstjänst på teckenspråk den 14 maj 11.00 som sänds i webb-tv via pastoratets webbplats.
  • Firandet är ett samarrangemang mellan Svenska kyrkan och Värmlands dövas länsförening.

---

Fler artiklar för dig