Nyheter

Attacker mot kyrkor och moskéer i Sudan

FN-expert: “Hela landet har tagits som gisslan”. Striderna fortsätter trots vapenvilan

Flera moskéer och kyrkor har attackerats under de uppblossade striderna i Sudan. FN:s expert på mänskliga rättigheter i landet fördömer nu militärens förstörelse av religiösa och kulturella platser.

Minst 863 civila, däribland 190 barn, har hittills dödats och runt 3 530 har skadats i striderna som bröt ut den 15 april. Detta enligt en sudanesisk läkarorganisation, rapporterar TT.

Även religiösa platser har förstörts i striderna, som är kopplade till en maktkamp inom det militära styret. Den 14 maj attackerade okända gärningsmän den koptiska ortodoxa kyrkan Mar Girgis utanför huvudstaden Khartoum, uppger Evangelical Focus. Flera personer, bland annat en präst, ska ha sårats av kulor efter att ha kallats för ”otrogna”.

Dessutom har två moskéer i Khartoum träffats av raketer, varvid en person dödats.

– Flera moskéer och kyrkor har angripits. Situationen är avskyvärd, säger Radhouane Nouicer, FN:s expert på mänskliga rättigheter i Sudan, till den tyska katolska nyhetsbyrån KAN.

Även historiska platser drabbas. I mitten av maj förstördes den gamla marknaden i Omdurman, en Nil-metropol, i en brand.

– Jag har arbetat i Irak, Djibouti, Syrien och Jemen. Men jag har aldrig sett så envisa och hårdföra strider utkämpas i stadsmiljö [som i Sudan], säger Radhouane Nouicer.

Nyligen hjälpte människorättsorganisationen Vulnerable People Project (VPP) tre nunnor och omkring 800 andra civila invånare att lämna ett områdena i den sudanesiska huvudstaden som var utsatt för hård beskjutning, uppger nyhetsbyrån CNA.

Landet taget som gisslan

Enligt Radhouane Nouicer känner sig civilbefolkningen i Sudan övergiven, samtidigt som de lever med ”kronisk brist på livsmedel och dricksvatten, har fått sina hem förstörda och utsätts för urskillningslösa angrepp och omfattade plundring”.

– Hela landet har tagits som gisslan, säger han i ett uttalande genom FN.

Fler än 1,3 miljoner människor befinner sig enligt FN på flykt undan striderna, som fortsatt sporadiskt runtom i landet trots den sju dagar långa vapenvilan som trädde i kraft i måndags kväll.

Omkring en miljon sudanesiska flyktingar har tagit sig till säkrare delar av landet, och den resterande delen till Sudans grannländer, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

---

Fakta: Striderna i Sudan

  • Minst 863 civila, däribland 190 barn, har hittills dödats och runt 3 530 har skadats i striderna som bröt ut den 15 april.
  • Våldsamheterna är kopplade till en maktkamp inom det militära styret. De står mellan armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.
  • Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Källa: TT

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig