Nyheter

Vill stämma Spanien för rasistiska tillmälen mot fotbollsspelare

Brasiliansk katolskt organisation: Spanien måste ta itu med rasismen inom fotbollen

Den brasilianska organisationen Educafro, som leds av prästen David Santos, anser att det är dags att tas itu med rasismen inom europeisk fotboll. Som ett första steg förbereder man en stämningsansökan mot Spanien i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Bakgrunden är de rasistiska tillmälen som riktats mot den brasilienfödde spelaren Vinicius Jr under dennes matcher för Real Madrid i spanska ligan. Nyligen markerade katolska kyrkan i Brasilien mot händelserna genom att släcka ned Jesusstatyn i Rio de Janeiro under en timmes tid, vilket Dagen skrivit om.

Samma dag, den 22 maj, publicerade Educafro ett öppet brev där organisationen anklagade de spanska myndigheterna för att inte klara av att sätta ned foten mot rasisterna, rapporterar Crux Now.

I höstas stämde Educafro och andra frivilligorganisationer ordföranden för Spanska förbundet för fotbollsagenter, Pedro Bravo Jimenez, för att denne i tv beklagat sig över att Vinicius Jr, på brasilianskt manér, dansar för att för att fira sina mål och uppmanat honom att ”sluta spela apa”.

I sitt öppna brev förklarar Educafro Brasil att man nu är ”beredd att vidta ytterligare åtgärder för att stötta inte bara denne spelare utan också den bredare frågan om mångfald och inkludering på alla fotbollsarenor”. Tanken, enligt Educafros juridiska ombud Marlon Reis, är att kräva att Spanien reglerar den uttryckliga rasismen inom fotbollen, i förhoppningen att de hårdare tagen ska smitta av sig på andra länder i Europa.

– Spanien har länge varit en arena för rasism inom fotboll. [ …] Vi anser att det är dags att utveckla en ny medvetenhet om rasism inom idrotten över lag, säger Educafros grundare fader David Santos, till Crux.

Fler artiklar för dig