Nyheter

Tv-pastorn Pat Robertson död

“Har haft ett enormt inflytande, både på amerikansk religion och politik”

1 av 11
Den amerikanska tv-pastorn Pat Robertson dog på torsdagen, 93 år gammal.

Pat Robertson var en av de tv-pionjärer i USA som använde det sekulära talkshow-konceptet och fyllde det med ett kristet innehåll. Den 1 oktober 1961 gick den första sändningen ut från hans mediebolag Christian Broadcasting Network, CBN, i Virginia. 1966 var det premiär för The 700 Club som Pat Robertson själv kom att leda i över 50 år.

– Pat Robertson har haft ett enormt inflytande, både på amerikansk religion och politik, sa John C Green, professor i statsvetenskap vid universitetet i Akron i samband med att Robertson överlämnade värdskapet för det populära kristna tv-programmet 2021.

Pat Robertson har under årens lopp också gjort sig känd för kontroversiella uttalanden. Bland annat kallade han 11 september-attackerna 2001 ett straff från Gud – som blivit vredgad över distriktsdomstolar, porr och aborter. Ett annat exempel var 2005 när han sa att Venezuelas president Hugo Chávez borde dödas.

Inför presidentvalet 2016 gjorde Pat Robertson en exklusiv intervju med Donald Trump som fick stor spridning. Under de följande åren var Robertson också en stor anhängare av USA:s president och inför presidentvalet 2020 profeterade Robertson att Trump skulle återupprepa sin seger. Men efter valförlusten – som Trump hela tiden har vägrat att acceptera – uttryckte Robertson att det var dags för Trump att lämna över makten.

Presidentkandidat för republikanerna

Robertson var politiskt engagerad och 1988 ställde han även upp som presidentkandidat för republikanerna. Redan några år tidigare ryktades det om att Robertson övervägde en kandidatur och 1985 skrev Christianity Today följande:

”Han är väldigt intresserad av att utbilda kristna om offentliga frågor och att väcka deras entusiasm för politiskt engagemang. Han tror att Amerika står inför ett vägskäl där familjevärderingar och tro på Gud kan förlora kampen mot etatism [åsikten att det ska finnas en stat som till en viss grad ska ha inflytande över antingen ekonomisk eller social politik, eller både och] och hedonism. Att ställa upp som president kommer inte att garantera Robertson en mandatperiod i Vita huset, men det kommer nästan säkert att innebära att presidentkandidaterna 1988 inte kommer att kunna avfärda moraliska frågor som är viktiga för kristna.”

Grundade kristna organisationer

Efter flera motgångar i premiärvalet valde Pat Robertson att hoppa av. Men när han sammanfattade kampanjen beskrev han det inte som ett misslyckande.

”Kan det vara så att anledningen till min kandidatur har uppfyllts i och med att tiotusentals evangelikala kristna blev politiskt engagerade?” skrev han enligt Christianity Today i sin bok The Plain.

”För första gången i modern historia lärde sig patriotiska, familjeorienterade kristna de enkla teknikerna för effektiv partiorganisering och framgångsrikt kampanjande. Deras närvaro som en aktiv kraft i amerikansk politik kan i slutändan resultera i att åtminstone ett av USA:s stora politiska partier antar en djupt kristen syn på dess plattformar och partistruktur”, fortsatte han.

Enligt Christianity Today byggde han vidare på momentumet genom att lansera organisationen Christian Coalition som samlade evangelikala väljare och distribuerade röstguider till kyrkor från och med 1989. Året därpå grundade han dessutom en kristen lobbyorganisation, American Center for Law and Justice (ACLJ).

---

Fakta: Pat Robertson

  • Född: Den 22 mars 1930.
  • Död: Den 8 juni 2023.
  • Familj: Gift med Dede i 67 år. (Dede dog förra året.) Fyra barn, 14 barnbarn och 23 barnbarnsbarn.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig