Nyheter

Vapentillverkare vägrar utreda om mänskliga rättigheter

“Att utsätta aktieägarna för risken är oförsvarbart och oförenligt med styrelsens förvaltningsansvar”

Förra året beslutade aktieägarna i Sturm Ruger att den amerikanska vapentillverkaren skulle undersöka hur mänskliga rättigheter påverkas av försäljningen av gevär, pistoler och revolvrar. Men nu står det klart att det inte blir någon oberoende utredning.

Under det gångna året har Sturm Ruger genomfört en intern utredning och enligt företagsledningen har den visat att en större granskning skulle kunna leda till att företaget får klä skott för sådant som ligger utanför företagets möjlighet att kontrollera. I kallelsen till årsstämman för Sturm Ruger i år klargjorde därför företagsledningen att förra årets beslut – som enbart var rådgivande – inte låg i företagets bästa.

”Att utsätta aktieägarna för risken är oförsvarbart och oförenligt med styrelsens förvaltningsansvar”, stod det i kallelsen.

Som Dagen skrev för ett år sedan kom initiativet till en utredning av Sturm Rugers påverkan på mänskliga rättigheter från en grupp amerikanska nunnor och andra trosbaserade investerare. Inför årets stämma, som ägde rum den 1 juni, hade samma grupp aktieägare föreslagit att styrelsen för Sturm Ruger skulle få i uppdrag att ta fram en rapport kring företagets marknadsföring kopplat till förekomsten av vapenvåld i USA.

I kallelsen till årsstämman rekommenderade företagsledningen att aktieägarna skulle rösta ned till förslaget – något som också skedde.

---

Fakta: Sturm Ruger

  • Företaget, som egentligen heter Sturm, Ruger & Company, Inc., grundades 1949.
  • Företaget är ett av USA:s största vapentillverkare, bland annat säljer de så kallade semiautomatiska vapen. Ett sådant vapen användes vid en masskjutning i en mataffär i Boulder, Colorado, i mars 2021 då tio personer dog.
  • I samband med en av de värsta masskjutningarna i USA:s historia, när 27 personer sköts ihjäl i en kyrka i Sutherland Springs, Texas, 2017, användes också ett semiautomatiskt Rugertillverkat vapen.

---

Fler artiklar för dig