Nyheter

Simeon laddar för sista Torpradion, eller ..?

Vill lämna över till yngre förmågor i samband med 40-årsjubileet

I år firar Torpradion 40-årsjubileum. Programledaren Simeon Samuelsson har varit med hela tiden.
– I början skötte jag det mesta, men i dag har vi ett större och mer professionellt team så min uppgift är mycket enklare. Jag går bara in i studion, säger han.

TORP. Närradio infördes i Sverige på försök 1979. Simeon Samuelsson, som var aktiv i Järva närradio i Stockholm, började snart uppvakta ledningen för Helgelseförbundet och 1984 beslutades det att Torpkonferensen skulle sändas via radio – Torpradion var därmed född.

Första året fick Simeon Samuelsson och radioteamet låna en vagn av en lokal företagare. Vanligtvis fungerade den som kontor i samband med auktioner, men eftersom det var midsommar skulle vagnen ändå inte användas och då byggdes den om till en temporär studio med äggkartonger på väggarna.

En radiolänk upprättades till Kumla varifrån signalen gick till Örebro och vidare ut över Närke.

Enligt Simeon Samuelsson blev Torpradion snabbt en uppskattad del av konferensen.

– Alla i Helgelseförbundet var inte övertygade om att radio var en bra idé, men när de började få brev från äldre som tackade för att de kunde vara med på Torp igen blev de så klart väldigt glada.

Simeon Samuelsson nämner att det också kom brev från intagna på Kumlafängelset som tackade för sändningarna.

– Det gjorde mig väldigt glad, jag hade inte tänkt på dem som potentiella lyssnare.

Sportreporter under gudstjänsterna

Efter ett par år utökades Torpradion med en förbönskväll då lyssnarna kunde ringa in sina böneämnen. Programmet finns fortfarande kvar och i dag är det mobiltelefon som gäller. Men under många år fick lyssnarna ringa till de fasta telefoner som fanns på Torpområdet. Där skrevs förbönsämnena ned på lappar som barn sprang med till radiostudion vid Torpladan.

I snitt rörde det sig om ett hundratal telefonsamtal per kväll, en siffra som för övrigt fortfarande är gångbar.

– Det är inte så dåligt, kommenterar Simeon Samuelsson.

Han berättar med stor inlevelse om förbönskvällarna, men när jag frågar om det är den mest givande delen av att sända Torpradion blir han eftertänksam. Han konstaterar att direktsändningarna från gudstjänsterna i Torpladan också är roliga att göra.

– Då är jag en sportreporter som ska guida lyssnarna igenom en oberäknelig situation.

Inför varje kvällsmöte intervjuar han huvudtalaren och den kunskapen kommer ofta väl till pass.

Avtackning glömdes bort

Simeon Samuelsson har jobbat med radio på ett eller annat sätt under större delen av sitt liv, bland annat med missionsradiostationer utomlands. Senare i år fyller han 78 år och nu känner han att det börjar bli dags för yngre förmågor att ta över Torpradion.

Det är dock inget som kollegan Karin Halleby vill höra talas om. Hon berättar om när Torpradion firade 30-årsjubileum och EFK:s dåvarande samfundsledare Anders Blåberg sa några välvalda ord till Simeon Samuelsson i samband med en samling i Ladan. Inför konferensen hade Simeon Samuelsson meddelat att det skulle bli hans sista år som programledare, men i talet på scenen missade Anders Blåberg att tacka av honom.

Enligt Karin Halleby jublade hela radioteamet eftersom han därmed inte kunde sluta.

Tio år senare är Simeon Samuelsson fortfarande kvar. Nu är frågan om någon tänker tacka av honom denna gång – eller om han måste ta sikte på Torpradions 50-årsjubileum?

---

Fakta: Torpradion

  • Har sänts under Torpkonferensen sedan 1984.
  • Radiolyssnare i närheten av Torpkonferensen kan följa sändningarna från förmiddagarnas bibelstudium via FM-bandet 97,2. Kvällsgudstjänsterna sänds via Radio 94,3 och då går det att lyssna via webben oavsett var man befinner sig.

---

Fler artiklar för dig