Nyheter

Försmak av missionärsbarnsträff på Torp

“Eftersom många av oss är ganska rotlösa behöver vi hitta vår identitet i Gud”

Senare i sommar kommer ett 80-tal missionärsbarn från olika samfund träffas i Stockholm. Men redan under Torpkonferensen kunde barn till EFK-missionärer mötas och dela sina erfarenheter.

TORP. Evangeliska frikyrkans församlingar är engagerade i missionsarbete i Afrika, Asien, Europa/Mellanöstern och Latinamerika. Totalt handlar det om ett 40-tal länder och flera av länderna var representerade när elva barn i åldrarna 4–16 år samlades för att leka och ha roligt.

– Det finns en samhörighet som man inte känner någon annanstans, säger Ida Ardeby, som bodde i Nepal 2008–2012.

Hon minns hur tufft det var att flytta till Sverige som 13-åring efter fem år i en helt annan kultur. Först efter ett halvår, i samband med hon för första gången besökte Missionärsbarnsträffen, kände hon att hon kunde vara sig själv.

– En klassisk fråga är ”Varifrån kommer du?”, men som missionärsbarn vet man ofta inte var ens hem är, säger hon och tillägger att många i Sverige tror att Sverige är hemma så länge man har ett svenskt pass.

Jobbigare efter flytten hem

Missionärsbarnsträffen på Torpkonferensen skedde i miniformat – i mitten av juli arrangeras den stora Missionärsbarnsträffen. Lägret riktar sig till missionärsbarn mellan 10 och 25 år och i dagsläget är ett 80-tal personer anmälda.

– De flesta bor faktiskt inte utomlands nu, säger Ida som kommer att vara tonårsledare på lägret.

Hon förklarar att rotlösheten – som många missionärsbarn delar – oftast blir ett problem när de blir lite äldre och har flyttat till Sverige.

– Jag minns själv när vi bodde i Nepal och åkte till Sverige på somrarna. Då var det mest roligt, vi åt glass och träffade släkt och vänner. Det var när vi flyttade tillbaka till Sverige som det blev jobbigt för mig.

Lekar och allvar

På den stora Missionärsbarnsträffen, som arrangeras på lägergården Drakudden mellan Enköping och Stockholm, blir det som vanligt mycket lekar. Ida, som valde att stanna i Sverige när föräldrarna reste tillbaka till Nepal 2021 och hennes yngre bror John, följde med till Nepal, berättar att lägret förknippas med en ”legendarisk lekkultur”. Bland annat ser de fram emot den beryktade koleken.

Men samtidigt som det kommer att bjudas på många skratt under vecken fyller lägret också ett djupare behov.

– Vi pratar alltid mycket om identitet. Eftersom många av oss är ganska rotlösa behöver vi hitta vår identitet i Gud, säger Ida.

---

Fakta: Missionärsbarnsträffen

  • Missionärsbarnsträffen (ofta förkortad MBT) är ett läger ”för missionärsbarn, av missionärsbarn”.
  • MBT är en plats där missionärsbarn får mötas och dela sina erfarenheter av hur det är att leva i olika delar av världen.
  • MBT är ett ekumeniskt kristet läger med Pingst som huvudman och ekonomiskt stöd från enskilda församlingar, samfund och second hand-butiker. Lägret är öppet för alla missionärsbarn oavsett utsändande organisation.
  • Lägret, som genomfördes första gången 1984, är enligt arrangörerna det enda lägret för missionärsbarn i Sverige, och till sin utformning ”unikt i världen”.

---

Fler artiklar för dig