Nyheter

Kristna scouter samlar 3 000 barn och unga till tältläger

UV-scouter hos Svenska alliansmissionens ungdom har levt tillsammans i veckan

De har slagit upp tält och matplatser, och under veckan samlats till bibelstudier och lägerbål. Nio parallella UV-scoutläger hör till en av sommarens större kristna ungdomssatsningar.

De flesta av lägren har hållits i naturområden i Småland, men finns också i Västergötland och Östergötland. 300–350 barn och ungdomar har levt tillsammans på varje lägerområde tisdag-söndag, och kommit från sju-nio olika scoutkårer i varje region.

– Jag har mött otroligt taggade scouter överallt, säger Lina Boqvist, som är UV-scoutkonsulent hos Svenska alliansmissionens ungdom, SAU, och som när Dagen talar med henne har besökt fem av lägerplatserna.

Två till ska hon hinna med.

Lägerbilder.

Täljer och spårar

Lägerdeltagarna lever med sin patrull och sin scoutkår och deltar i spårningar, lagar mat, täljer med kniv, gör kåsor av kokosnötter, eller tillverkar en sölja, en liten läderbit som håller scoutscarfen på plats. Dessutom finns tid för bad. En dag i veckan brukar deltagarna anordna marknad på lägret.

– I början av veckan var det eldningsförbud så vi fick använda gasol för att laga mat. Men på några läger har man sedan gått över till eld, och då gäller det att hugga ved, berättar Lina Boqvist.

Lägerbilder.

Temat för årets scoutläger är ”modig”. Det återkommer i bibelstudier, draman med mera. På kvällarna blir det lägerbål, spex, lek och sång.

Lägerbilder.

Samlar till cykelprojekt

– Här får scouterna jobba med händerna och lära sig om naturen och miljön, ett aktuellt ämne just nu. Men framför allt vill vi sprida vår kristna tro. Vi tror att Gud har skapat världen och människorna, och då vill vi vårda det på bästa möjliga sätt. Här är scouting en bra metod, säger Lina Boqvist.

Vid olika tillfällen på lägren har det också skett en insamling till ett cykelprojekt som Diakonia har för flickor i Bangladesh, som ska få lära sig att cykla och om sina rättigheter.

Lägerbilder.
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar