Nyheter

Kristna i världen hotade efter koranbränningen

Pastor till Dagen: Mycket osäker situation

Den senaste koranbränningen i Sverige har mötts av häftiga reaktioner från den muslimska världen, och i Pakistan hotas nu kristna av hämndaktioner från en terrorgrupp. Katolska kyrkoledare ber myndigheterna om skydd.

Det är den i Pakistan förbjudna terrorstämplade sunnimuslimska rörelsen Lashkar-e-Jhangvi (LEJ) som riktat allvarliga hot mot landets kristna, med koranbränningen i Sverige som uttalad förklaring.

Kyrkor ska attackeras och självmordsdåd riktas mot den kristna minoriteten i landet, varnade gruppen i söndags, rapporterar sydasiatiska nyhetsbyrån IANS. LEJ förklarade också att de kommer att samarbeta med andra grupper i regionen i attacker mot kristna, som hämnd för koranbränningen.

Allvarlig hotbild

– Ingen kyrka eller kristen kommer att vara trygg i Pakistan, sa rörelsens talesperson Naseer Raisani, enligt IANS. Dr Liaquat Qaiser är pastor och rektor för en bibelskola i Lahore. Han säger till Dagen att terrorgruppen utlovat att göra Pakistan till ”ett helvete för kristna”, och konstaterar att hotbilden är allvarlig.

– Islamistgruppen har publicerat en pamflett om att de ska hämnas på kristna i Pakistan för att Koranen bränts i Sverige. Och kristna har ingen stark ställning i Pakistan, så många blir rädda.

Lashkar-e-Jhangvi har främst gjort sig kända för en brutal förföljelsekampanj mot shiamuslimer sedan 1990-talet, med våldsdåd mot moskéer och mord på ledande shiaföreträdare, skriver IANS. 209 riktade sig LEJ mot kristna i Punjab och dödade tio katoliker, efter anklagelser om att Koranen vanhelgats.

Katolska kyrkoledare, som också fördömt koranbränningen, ber nu myndigheterna om skydd. Enligt UCA News har prästen Khalid Rashid Asi, som företräder stiftet i Faisalabad i Kommissionen för interreligiös dialog och ekumenism, bett polisen om skydd. Han ska också ha bett alla präster i stiftet att kontakta sina lokala polisstationer och be om skydd för kyrkor och skolor.

– Det är mycket viktigt. Känsligheten måste tas på allvar. Lås er kyrkor, kontrollera kameror och säkerhet, säger Khalid Rashi Asi, som också vill se ett stopp på aktioner som ytterligare kan öka spänningarna.

– Koranbränningarna måste upphöra. Som människor måste vi alla respektera de heliga böckerna och sträva efter en kultur av fred och harmoni, säger han till UCA News.

Osäkert läge

Enligt Dr Qaiser är det svårt att bedöma hur den känsliga situationen i Pakistan kommer att utvecklas.

– Det är mycket osäkert. Många kristna ledare har fördömt koranbränningen och säger att man inte ska göra något som kan såra människors känslor. Kanske kan det lugna ner situationen och ge förståelse för att Pakistans kristna inte har något att göra med vad som sker i Sverige.

Han säger att myndigheterna i landet gör ett bra jobb med att skydda utsatta minoriteter, och även om det nu finns rädsla bland de kristna litar han på myndigheterna.

– Vår regering är alltid alert och jag hoppas de håller sin tradition och skyddar de kristna.

Dr Qaiser menar att vi i Sverige bör tillämpa yttrandefriheten med större försiktighet, med tanke på vilka svåra konsekvenser en koranbränning kan föra med sig.

– Yttrandefriheten är dyrbar och en grundsten i demokratin som alltid bör bevaras. Men det är skillnad mellan yttrandefrihet och att avsiktligt förolämpa människor. Koranen är en helig bok för muslimer och det bör respekteras. Yttrandefriheten ska inte användas för att förolämpa och provocera miljontals människor.

Den pakistanske pastorn uppmanar samtidigt kristna i västvärlden att komma ihåg sina trossyskon i andra länder.

– Tänk på de kristna i muslimska länder och kom ihåg bröder och systrar i bön.

”Äcklad och förfärad”

Pakistans president Shehbaz Sharif, som är ”äcklad och förfärad” av koranbränningen, har manat till en landsomfattande protest på fredag i nästa vecka, rapporterar TT. På Pakistans begäran kommer också FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainsatt möte med anledning av koranbränningen. Mötet hålls troligen på tisdag i nästa vecka, enligt TT.


Fler artiklar för dig