Nyheter

Viktor Joelsson: Sångerna från Taize trumfade myggen

Sommarskymning och surrande mygg. Men det bestående minnet från lägret sommaren 2005 är de sånger från Taize som Viktor Joelsson snart 20 år senare ännu bär med sig.

Viktor är vice ordförande i Svenska kyrkans unga (SKU) och halvvägs in i sina präststudier i Uppsala när Dagen når honom under en planeringsdag. Han vet genast vilket minne han vill ge vidare till läsarna. Och det kommer från ett riksläger med SKU på Salsnäs lägergård.

– Det var ett friluftsläger. Jag var cirka nio år och med på min första mässa i Taize-anda, säger i dag 27-årige Viktor Joelsson, som började åka på läger med sin far redan som femåring.

– Jag kommer ihåg att det var en halvdunkel sommarkväll, och att vi satt i en glänta och slogs med myggen. Så började mässan och vi sjöng sångerna från Taize, som ända sedan dess har varit väldigt viktiga för mig. De är korta, så man lär sig dem utantill och bär med sig dem hela livet.

Den franska brödrakommuniteten är känd för sina mässor, där både text, tystnad och de korta och meditativa lovsångerna bereds utrymme.

Läs alla artiklar i serien Mitt sommarminne – kristna svenskar berättar

Fler artiklar för dig