Nyheter

Biskop Johan Dalman: Då blev tummen upp ett gångbart amen

Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, berättar om ett helt färskt sommarminne från norra Italien.

En söndag i början av juli, alltså häromveckan, deltog Johan Dalman i högmässan i den lilla italienska bergsby där han och familjen semestrade. Han hade försökt lära sig italienska genom en mobilapp och begrep därför “absolut niente och samtidigt allt” i mässan, berättar han.

– Entusiastiskt sjöng jag med i församlingssvaren, som förenar oss, och kände mig helt och fullt hemma, säger Strängnäsbiskopen.

Att det var en biskop från Sverige som hade dykt upp i den lokala kyrkan, det visste några damer bland de mer bofasta mässdeltagarna. De hade nämligen “talat med den allvetande ägaren av lokalbutiken i byn”, berättar Johan Dalman.

– De viskade menande vescovo svedese (italienska för svensk biskop, reds anm) och gjorde tummen upp. I porten hälsade den unge prästen till Santa Brigida och då var det min tur att göra tummen upp – ett gångbart amen i språkförbistringens tid.

Fler artiklar för dig