Nyheter

Pastorat vill ta bort gravar – nu prövas frågan i domstol

“Församlingar och pastorat har knappast råd att betala miljonbelopp för gamla gravar”, säger kyrkogårdschefen Eva Olofsson

Pastoratet vill ta bort 77 gravar som ingen ansvarar för, men länsstyrelsen säger nej. Nu ska frågan prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det måste se prydligt ut på kyrkogården också. De här gravstenarna som vi vill ta bort är inte fina, säger Eva Olofsson, kyrkogårdschef i Tidaholms pastorat, till P4 Skaraborg.

Det gäller sammanlagt 77 gravar på Fröjereds, Daretorps och Baltaks kyrkogårdar. Länsstyrelsen i Västra Götaland har hittills hindrat pastoratet från att ta bort gravarna, som ingen ansvarar för. Myndigheten menar att gravarna har ett kulturhistoriskt värde och därför inte får tas bort, rapporterar P4 Skaraborg. Pastoratet delar inte länsstyrelsen uppfattning.

– Församlingar och pastorat har knappast råd att betala miljonbelopp för gamla gravar, säger Eva Olofsson.

Högsta instans avgör

Både förvaltningsrätten och kammarrätten har gett länsstyrelsen rätt. Nu har Tidaholms pastorat överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, som beviljat prövningstillstånd. Frågan om vad som kommer att hända med de 77 gravarna kommer alltså att avgöras i högsta instans.

– Jag gör som de säger, men jag vill veta hur de vill ha det, säger kyrkogårdschefen Eva Olofsson till P4 Skaraborg.

Fler artiklar för dig