Nyheter

Bok om kyssar väcker kontroverser i Vatikanen

Boken “Hela mig med din mun. Konsten att kyssas” som skrevs för nästan trettio år sedan har väckt uppståndelse i Vatikanen – eftersom bokens författare utsetts till prefekt för dikasteriet för trosläran.

Organet var en gång känt som det heliga ämbete som i århundraden ansvarade för att förfölja kättare, disciplinera oliktänkare och upprätthålla sexuell moral.

Påve Franciskus utnämning av ärkebiskopen av La Plata, Victor Manuel Fernández, ses som ett försök att bryta med det förflutna. Nu använder vissa amerikanska konservativa inom kyrkan sig av reflektionerna i boken för att kritisera valet.

Boken, som Fernández publicerade 1995 när han var kyrkoherde i den argentinska orten Santa Teresita, betonar vikten av att kyssas i mänskliga relationer och definierar dem som uttryck för absolut kärlek.

Om kritiken säger Fernández att “detta är ultrakonservativa sektorer som djupt hatar den argentinske påven (Franciskus)”.

– De tar en fras från boken och säger “titta på den här teologens nivå. Hur kan en person som använder dessa uttryck vara prefekt för trosläran?”, säger han.

Vidare säger han att han inte kan anklagas för något eftersom boken i fråga inte innehåller “kätteri eller fel”. Fernández anser också att kritikerna borde se till hans senare texter som publicerats.

– Men de tar den här lilla ungdomskatekesen från en fattig kyrkoherde från landsbygden och tar fraser ur sitt sammanhang.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig