Nyheter

Ingemar Olsson protestsjunger mot Putin

“Jag har alltid haft politiska budskap”

– Det måste bli så att Putin förlorar kriget. Det säger Ingemar Olsson, som i en ”arg, men hoppfull” sång attackerar den ryske presidentens invasion av Ukraina.

Kristne musiker och låtskrivaren Ingemar Olsson vill med sin senaste låt ”You´re gonna lose that war” (Du kommer att förlora kriget) ge uttryck för sin ilska mot den ryske presidenten Vladimir Putin.

Ingemar Olsson, artist, musiker, låtskrivare, författare, pastor.

– Ända sedan invasionen har jag varit uppfylld av det här. Inga experter trodde att invasionen skulle hända, men ändå så gör Putin detta. Hur är det möjligt? säger Ingemar Olsson. Han konstaterar att han alltid haft ett politiskt budskap och tänker mycket på ideologier. Han reagerar också på alla lögner som ligger bakom invasionen.

”Det måste bli så”

– Jag blir tokig på lögnerna, och vill att det ska bli en segerdag för sanningen. Så det är också en glad och positiv sång. Titeln är en sorts from förhoppning, det måste bli så att Putin förlorar, säger han.

Sångens budskap är också förankrat i vad många bedömare säger, att kriget inte får sluta med en rysk seger, förklarar Ingemar Olsson.

– För mig handlar det i botten också om att sanningen ska segra över lögnen till slut.

Att det politiska engagemanget, som funnits med genom den långa karriären, tar sig uttryck i musiken på det här viset är helt naturligt, menar Ingemar Olsson, och påminner om sin översättning av John Lennons Give peace a chance.

– Det hjärtat är fullt av talar munnen, det gäller även musikaliskt.

---

Fakta: Ingemar Olsson

  • Hans första skiva, Livs levande, kom ut 1970. Det senaste albumet, Äntligen, gavs ut 2020, femtio år senare.
  • Hans mest populära låt är Du vet väl om att du är värdefull, som också blivit psalm.
  • En stor influens i musiken är ett känt band från Liverpool. “Nästan allt jag gör är inspirerat av Beatles”, säger han.

---



Fler artiklar för dig