Nyheter

Ja till lagen som splittrar Israel

Del av större lagpaket som minskar Högsta domstolens möjligheter att stoppa politiska beslut

Det israeliska parlamentet Knesset har röstat igenom första delen av ett lagpaket som splittrar landet i två läger. Stora protester pågick under måndagseftermiddagen utanför parlamentsbyggnaden. Kravallpolis har använt vattenkanoner och flera demonstranter har skadats och gripits.

När lagförslaget röstades igenom lämnade oppositionens ledamöter parlamentet i Jerusalem i protest.

Utanför parlamentet har omkring 20 000 personer samlats för att protestera mot regeringens förslag. Demonstranterna har blockerat vägar och satt upp tältläger. Minst fem personer har skadats när kravallpolis använde vattenkanoner mot demonstranterna.

Enligt israelisk polis har 19 personer gripits.

”Demokratisk tillbakagång”

Det godkända lagen är en del av ett större, hårt kritiserat lagpaket som bland annat innebär begränsningar av Högsta domstolens befogenheter och att parlamentet får mer makt.

– Lagförslaget är ett av fyra, och handlar om den så kallade rimlighetslagen. Den innebär minskade möjligheter för Högsta domstolen att stoppa politiska beslut som till exempel olämpliga ministerutnämningar och tillsättningar av höga positioner, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet.

Massprotesterna mot lagpaketet har pågått i månader och är bland de största i Israels historia. Kritiker anser att lagarna hotar Israels status som demokratiskt land.

– Landet kommer att rankas betydligt sämre i demokratirankningsindex. Det här är av allt att döma en milstolpe för Israels demokratiska tillbakagång, säger Anders Persson.

Biden kritisk

Även USA:s regering har kritiserat lagförslaget. Så sent som natten till måndagen varnade president Biden Israels regering och sa att lagförslaget riskerar att splittra det israeliska samhället.

– Med tanke på de stora utmaningar som Israel står inför är det inte meningsfullt att för israeliska ledare att driva igenom det här, fokus borde i stället ligga på att samla människor och hitta konsensus, sa Biden.

Fler artiklar för dig