Nyheter

Hembud för kristen naturfotograf

Reine Jonsson gav ut böcker och årlig kalender. Blev 76 år gammal

Fotografi, naturen och Jesus. Det älskade Reine Jonsson, född i småländska Väckelsång och känd som naturfotograf.

Den 28 juli 2023 fick Reine Jonsson hembud efter en kort tids sjukdom.

”Den sista boken Reine gav ut var Himlanära med 140 andakter och vackra naturbilder. Och nu är han hemma i sitt himmelska land, Himlen, hos Jesus,” står det på fotografens hemsida.

“Be gärna för hans fru och livskamrat Margot, som under alla dessa år har varit vid hans sida och på ett fantastiskt sätt stöttat Reine i hans evangelistgärning”.

Tidigare i år sände han som brukligt ut sin årliga väggalmanacka, med bibelord och naturbilder. Reine Jonsson var också en uppskattad gäst i församlingar, där han visade sina bilder.

– Jag tror att det här är något som Gud lagt ner i mitt liv, sa han till Dagen om sin fotokonst när han 2015 gav ut en andaktsbok för alla årets dagar, med bilder, bibelord och egna betraktelser.

”Som naturfotograf måste man vara en speciell människa, som älskar att vara ensam ute i våra skogar, vara uppe i ottan och ha ett stort tålamod. Aldrig uppgivas av misslyckanden, villig att gå de där extra stegen, att ha en bra kondition hör också till,” skriver Reine i en presentation på sin hemsida.

”Ju mera vetskap jag fått om denna natur i smått som stort, desto större har min Gud blivit”.

Om naturfotografens vedermödor, inte minst i det fall man har tjäderlek som mål för objektivet, berättade Reine Jonsson på ett humoristiskt sätt i ett radioinslag i P4 Jönköping 2005.

– Tjäderlek är lite av vildmarkens inre själ, sa han, och avslöjade att det tagit honom 15 år att få till den perfekta bildserien.

Fler artiklar för dig