Nyheter

Kristen pakistanier fängslad för hädelse – klassas som terrorism

Anses ha begått hädelse – likställs med terrorism

Tvåbarnspappan Imran Rehman har blivit fängslad för hädelse i Pakistan – något som enligt ett lagförslag ska likställas med terrorism.
– En oerhörd överträdelse mot mänskliga rättigheter”, säger juristen Joseph Jansen på organisationen Jubilee Campaign, till Dagen.

Katoliken Imran Rehman har blivit fängslad för hädelse under Pakistans antiterrorlag, där hädelse enligt ett lagförslag ska likställas med terrorism. Förslaget har dock inte gått igenom än. Rehmans försvarsadvokat Rana Abdul Hameed anser därför att fängslandet av Rehman i nuläget är “olagligt och ologiskt”.

– Det finns ännu ingen rättslig bestämmelse för att pröva hädelseanklagelser enligt landets antiterrorlagar. Myndigheterna har snarare agerat helt olaglig, men domaren har ändå nekat vår vädjan, säger Hameed till Christian Today.

Hädelse likställs med terrorism

Imran Rehman, som är tvåbarnspappa och jobbar som biljettförsäljare i Lahores tunnelbana, anklagas för att ha delat hädiskt innehåll i sociala medier – något han själv förnekar.

Förslaget om att likställa hädelse som terrorism initierades av det religiösa partiet Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP). Sedan i juni jobbar den pakistanska staten för att förverkliga förslaget, som stiftades 1997. Joseph Jansen, jurist på Jubilee Campaign i Nederländerna, en organisation som jobbar för religiösa och etniska minoriteters rättigheter, menar att det är en grov överträdelse av mänskliga rättigheter.

– Antiterrorlagens syfte är att skydda landets säkerhet, inte att förtrycka olika religiösa uppfattningar eller någon med en annan åsikt, säger Joseph Jansen till Dagen.

Pakistan har, enligt Amnesty International, en väldigt sträng inställning till icke-muslimer. Tvångskonverteringar av hinduer, kristna och sikher förekommer, framförallt bland de mer utsatta och fattiga delarna av befolkningen.

Fler artiklar för dig