Nyheter

Gud "håller ställningarna” i Luleå

Fyndig banderoll utanpå byggställningarna när domkyrkan renoveras

Fasaden på domkyrkan i Luleå renoveras som bäst, och delar av den nygotiska byggnaden omges av byggnadsställningar. Banderollen “Gud håller ställningarna” har väckt uppskattning och muntration, rapporterar Dagens nyheter.

Arbetet med att byta ut trasiga tegelstenar och laga betong pågår just nu längs med södra fasaden, skriver tidningen.

Något som väckt uppmärksamhet är banderollen som domkyrkoförsamlingen låtit sätta upp utanpå byggnadsställningarna, med texten “Gud håller ställningarna”. Inspirationen kom från tidigare kyrkorenoveringar i Göteborg och Umeå, skriver DN.

– Man ser roliga kommentarer på Facebook, om att det är kul att kyrkan vågar sticka ut lite, säger Peter Vinsa, fastighetschef i Luleå domkyrkoförsamling.

Klart 2026

Renoveringen av Luleå domkyrka började hösten 2021, och väntas vara klar 2026.

– Det var absolut nödvändigt för att vi visste att det fanns skador under plåten och för att säkerheten för våra besökare riskerades då tegelstenar släppte och föll i marken, berättade Peter Vinsa på församlingens hemsida inför den renoveringsfas som inleddes i höstas.

Luleå domkyrka invigdes 1893 och är Sveriges både nordligaste och yngsta svenskkyrkliga domkyrka.

Församlingen har fått drygt 6,3 miljoner kronor för fasadrenoveringen för 2023 ur den statliga kyrkoantikvariska ersättningen. Totalt sett väntas renoveringsprojektet kosta mellan 60 och 70 miljoner kronor, enligt DN.


Fler artiklar för dig