Nyheter

Kanye West tillbaka på fd Twitter

Ska ha lovat att inte dela antisemitiska eller andra “skadliga” inlägg

Den kände och uttalat kristne rapartisten Kanye West är tillbaka på X – den sociala medieplattform som tills nyligen hette Twitter. Det uppger Wall Street Journal, som citeras av olika nyhetsmedier.

Kontot stängdes den i december 2022, efter att Kanye West, som nuförtiden kallar sig Ye, lade upp en bild på ett hakkors inne i en davidsstjärna. Då förklarade plattformens ägare Elon Musk att artisten brutit mot reglerna om uppvigling till våld.

Artisten hade innan stängts av tillfälligt för inlägg och uttalanden om judar som bedömdes vara antisemitiska. Men kort efter det att Ye släpptes in på Twitter igen yttrade han sig positivt om Adolf Hitler och nazisterna, och lade upp bilden med hakkorset. Det ledde till den formella avstängning som nu alltså hävts, rapporterar bland annat The Guardian.

Enligt Wall Street Journal har Ye lovat X att framöver inte använda sitt konto för att sprida antisemitiskt innehåll eller skadligt språk, uppger nyhetsbyrån Reuters. Dessutom kommer inga annonser att visas i anslutning till hans inlägg. Både Adidas, Gap och Balenciaga bröt sina samarbeten med Ye förra hösten, till följd av artistens olika uttalanden.

I mars förklarade Ye på Instagram att han ”gillar judar igen” efter att ha sett Jonah Hill i filmen 21 Jump Street.

Ye, som belönats med 24 Grammy-utmärkelser för sin musik, har diagnostiserats som bipolär och talat öppet om hur han kämpat med sin psykiska hälsa.

Den senaste tweeten som visas på Yes konto är från den 1 december, dagen innan han blev avstängd. Sedan kontot aktiverades på nytt har inga inlägg lagts upp, och varken X eller Elon Musk har uttalat sig offentligt om att artisten tagits till nåder igen.


Fler artiklar för dig