Nyheter

Kreativ evangelisationssatsning i Norrköping

Vill nå ut med evangelium på sätt som gör intryck

Med kreativa hjälpmedel, som rep, tavlor, draman och ballonger, vill Open Air Campaigners nå ut med berättelsen om Jesus i Norrköpings gator och torg. Samtidigt tränar de andra kristna i hur man evangeliserar med en metod som går ut på att resonera med förbipasserande.

Sedan 2020 har evangelisationsorganisationen Open Air Campaigners (OAC) haft evangelisationssatsningen Reach the City i Norrköping, där de med kreativa och konstnärliga hjälpmedel försöker nå ut med evangelium till stadsborna. Satsningen pågår under fem dagar, där de även tränar nya, unga evangelister i hur de ska bemöta folk och berätta om kristen tro.

– Fokuset är också på att vi inte ska vara ensamma när vi evangeliserar. Därför utrustar vi och tränar upp andra utifrån Efesierbrevet 4:12, där det står att vi ska “utrusta de heliga”, säger David Sundell, ledare för OAC i Sverige.

Från Australien till Norrköping

Open Air Campaigners startades redan på 1800-talet i Australien och har sedan dess succesivt etablerat sig i olika länder. Vintern 2020 startades det i Sverige, under ledning av David Sundell. Han hade tidigare bara evangeliserat på fritiden, men var aldrig beredd på att det skulle bli hans jobb. David Sundell är utbildad socionom och har tidigare jobbat som skolkurator. När han blev erbjuden att starta OAC i Sverige var han till en början tveksam, men sedan upplevde han att det var hans kall. Nu är hans främsta jobb att vara evangelist.

– Jag upplevde under hösten 2019 att Gud kallade mig till det här. Och när jag lärde känna OAC-ledarna från Norge efter en missionskonferens i Smögen, kände vi båda att Gud lagt det på våra hjärtan att jag skulle leda den här verksamheten, säger Sundell till Dagen.

Januari, året därpå, startades OAC i Sverige under Sundells ledning och verksamheten har fortsatt sedan dess.

Drama om Jesus lockar nyfikna

Det som är speciellt med årets Reach the City-kampanj är att den internationella ledaren för OAC, David Proaño, har kommit ända från Ecuador med sin familj, för att delta – både som evangelist, men också för att undervisa de unga evangelisterna. I veckan uppträdde Proaño och familjen mitt i stan med ett drama som lockade en del förbipasserande Norrköpingsbor.

– Dramat var en enkel gestaltning av evangeliet. Den handlade om skapelsen och Guds relation till människan, hur synden gjorde så att människan och Gud skiljdes åt, men också hur människan kunde försonas med Gud efter Jesu död på korset, säger David Sundell.

Några intresserade kom fram efter dramat och fick med sig biblar och annan kristen litteratur från bokbordet.

David Sundell menar att kreativa hjälpmedel, som dramat, är ofta det som gör så att evangeliet resonerar med människor.

– Vi har drama, rep, ballonger och sketchboards (tavlor). Det är just för att det man ser och hör kommer man ihåg lättare, säger Sundell.

Reach the City fortsätter ända till söndag. För Sundell och hans team är det viktigaste syftet med att nå Norrköpingsborna solklart.

– Vill att människor ska lära känna Jesus och ta emot honom i sitt liv. Att längta efter honom, säger David Sundell.

---

Fakta: Open Air Campaigners

  • Open Air Campaigners grundades i Australien av Edward Percy Field år 1892.
  • 2020 blev David Sundell vald till Open Air Campaigners svenska ledare,och är därmed den som etablerade organisationen i Sverige.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar