Nyheter

Kristet universitet tog hand om svenska scouterna när tyfonen drog in

Ordnade stor frivilliginsats med mycket kort varsel

Det blev det kristna Baekseok-universitetet i Seoul som med mycket kort varsel fick ta hand om de omkring 2 000 svenska scouterna som hastigt tvingades lämna världsscoutlägret när tyfonen Khanun drog in över landet. De svenska scouternas ledare är imponerade av insatsen.

– Vi har mött en otrolig gästfrihet. Det är en imponerande infrastruktur med att ta hand om oss på universitetet, säger scoutledaren Fredrik Larsson från Linköping på telefon från en K-popshow i Seoul, staden dit alla de nästan 40 000 unga scouterna från hela världen tvingades flytta tidigare i veckan.

Baekseok-universitetet, som scouterna från Sverige och från flera andra länder inkvarterats i, är ett evangeliskt-kristet universitet i reformert tradition med plats för över 13 000 studenter. När det stod klart att tyfonen skulle dra in över World Scout Jamborees lägerplats kunde det rycka in nästan utan förvarning.

– Det är flera volontärorganisationer som ställer upp frivilligt, ordnar med mat och så. De ställde upp med något dygns varsel när tyfonvarningen kom. Det är väldigt imponerande att se, säger Fredrik Larsson.

Fredrik Larsson, svensk scoutledare från Linköping.

Lerfestival

I stället för lägerliv har de svenska scouterna bland annat fått resa till Daecheon Beach på Sydkoreas västkust och fått vara med på ”Mud Festival” – det är vad det låter som – men har mestadels fått ägna sig åt aktiviteter inomhus. Stämningen är väldigt bra, säger Fredrik Larsson, trots att det fanns flera problem med lägerplatsen redan innan tyfonen drog in.

– Vi märkte ju direkt när vi besiktigade lägerplatsen att den enligt vår bedömning inte var riktigt redo för läger. Markbeskaffenheten var inte bra, det hade kommit en rejäl regnskur så det var blött på marken, säger Fredrik Larsson med en scoutledares sakkunskap.

– Sedan under lägrets gång så såg vi att det fanns problem med saniteterna, framför allt städningen av toaletter och duschar. Det var något vi tillsammans med scouter från alla möjliga länder påtalade för arrangörerna. Men det var något som de successivt förbättrade, fortsätter han.

På lördagen delar den svenska gruppen upp sig i avdelningar om 40 scouter var, och fortsätter sedan att resa runt i landet med olika mål för varje avdelning. Den sista gruppen lämnar landet först den 19 augusti. Därefter ska man göra en utvärdering, då man också kommer att ta ställning till problemen som fanns på det första lägret.

Scouterna, om några, ska väl vara de som kan arrangera ett stort läger. Har arrangörerna gett någon förklaring till att det blev som det blev?

– Jag tror inte vi är riktigt där än, så att vi kan göra den analysen, vad det är som har klickat. Vårt fokus har varit att göra det tryggt och roligt för alla deltagare, säger Fredrik Larsson.

Fler artiklar för dig