Nyheter

Frispråkig belarusisk pastor gripen

Fick sin kyrka demolerad tidigare i år

Den belarusiske pastorn Vjatjeslav Gontjarenko, som inte skrädde orden efter att hans kyrka rivits tidigare i år, har gripits av landets säkerhetsstyrkor.

– Ni vet att det finns ett lämpligt skriftställe för det här: ”Om någon fördärvar Guds tempel ska Gud fördärva honom”. Så jag vill säga till alla som deltog i dessa onda gärningar: Ve er, och frukta Herren, för hans dom kommer att upptändas snart, sade Vjatjeslav Gontjarenko tidigare i år efter att församlingen Novaja Djizens (Nytt Liv) kyrka i Minsk jämnats med marken av myndigheterna.

På tisdagen stormades hans bostad av ett 20-tal personer med automatvapen från säkerhetsstyrkorna och grep både honom och sonen Ilja Budaj, rapporterar tidningen Krystsijanskaja Vizija. Senare samma vecka åtalades Vjatjeslav Gontjarenko för ohörsamhet mot ordningsmakt, medan Ilja Budaj åtalades för ”ringa huliganism” sedan han enligt myndigheterna ”använt obscent språk samt viftat med händerna”.

Tidigare ska församlingen även ha fått två skriftliga varningar om att kyrkans material skulle kunna komma att betraktas som ”extremistmaterial” vid en domstolsprövning.

Fler artiklar för dig