Nyheter

Politiskt storbråk om läroböcker i Mexiko

Pastor: Vi tror bara att det finns två kön

Nya läroböcker i Mexiko har fått regeringsmotståndarna att rasa. Böckerna främjar ”kommunism och homosexualitet”, menar de.

På måndag är det skolstart för miljoner elever i Mexiko. Men oppositionen vill nu att regeringen drar tillbaka böckerna så att de inte kan börja delas ut och användas i undervisningen.

Detta har satt i gång ett storbråk mellan vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador, som anser att de nya böckerna präglas av landets mångfald och tanken om allas gemensamma ansvar för samhället, och konservativa delar av oppositionen.

Marko Cortes, ledare för det konservativa Pan-partiet, har exempelvis uppmanat föräldrar att ”förstöra böckerna helt och hållet.”

Bränt böcker

I den södra delstaten Chiapas har föräldrar också bränt läroböcker som de anser är ”djävulska” eftersom de lär ut ”kommunism, homosexualitet och lesbianism”.

– Vi tror bara att det finns två kön, man och kvinna, säger pastor José Tomás Bermúdez Padilla och anklagar de nya läroböckerna för att ha en ”öppen” inställning till könsidentiteter.

Enligt José Tomás Bermúdez Padilla kommer kristna i Chiapas inte begå några lagbrott i kampen mot läroböckerna. Däremot säger han att de tänker använda sig av lagstiftningen för att stoppa böckerna.

President López Obrador hävdar samtidigt att bokbränningen påminner honom om något ”från inkvisitionen” och han har kallat bråket ”politiskt”, uppviglat av konservativa.

Anklagelser om faktafel

Utöver kritiken mot läroböckerna gällande formuleringar om könsidentitet har böckerna även anklagats för att innehålla rena sakfel. Det handlar bland annat om att födelsedatumet för landets första infödda president, Benito Juárez, är felaktigt och uppgifterna om att Andrés Manuel López Obrador ska ha utsatts för valfusk i samband med presidentvalet 2006 som han förlorade med knapp marginal.

Enligt nyhetsbyrån AFP har skolmyndigheter i minst åtta av Mexikos 32 stater redan vägrat att använda läroböckerna.

Fler artiklar för dig