Nyheter

Israel på väg att lösa kristna gruppernas visumproblem

Israelisk regeringstjänsteman till Dagen: " Vi vill inte att deras arbete blir lidande”

Kristna ambassaden, en av de mest Israelvänliga organisationerna, har den senaste tiden öppet kritiserat Israel efter att ha haft omfattande problem med visum. Anklagelser har förts fram om att Israel försöker tränga ut dem och andra kristna grupper från landet.
– Allt bygger på ett misstag, säger Tania Berg Rafaeli, ansvarig för religionsdialog vid den israeliska regeringen.

Att organisationen Kristna ambassaden i Jerusalem öppet börjat kritisera Israel har väckt en del uppståndelse. För hur kan det komma sig att Israel vill bråka med några av sina närmaste allierade inom den evangelikala rörelsen?

Efter att flera medarbetare nekats visum till landet har Kristna ambassaden varnat för att dess arbete i Israel är i fara och att den långsamt trängs bort från det Heliga landet, något Dagen skrivit om tidigare.

Bygger på misstag

När Dagen når Tania Berg Rafaeli, som ansvarar för frågor som rör religionsdialog i den israeliska regeringen, vill hon först klargöra vad visumbråket handlar om.

– Det är inte så att vi nekar dem från Kristna ambassaden visum, utan vi har genomfört en policyförändring för dem som jobbar där, säger hon till Dagen.

Det handlar om en ren teknikalitet, menar hon, och förklarar att Israel börjat utfärda en annan typ av visum än tidigare, där medarbetare från Kristna ambassaden inte längre betraktas som ”religiösa ledare” vilket de tidigare har gjort. Men att det skulle röra sig om en strategi från den israeliska regeringen att hålla kristna grupper borta från landet avfärdar hon bestämt.

– Allt bygger på ett misstag och det har blivit en del skriverier i media om det här, säger hon.

Viktigt arbete

Men, menar Tania Berg Rafaeli, det här är en byråkratisk knut som är på väg att lösas upp och inom kort kommer problemet att vara borta. Själv vill hon också lägga till att en organisation som Kristna ambassaden betyder mycket för Israel.

– Vi erkänner att de gör ett viktigt arbete genom att bekämpa antisemitism och de har också hjälpt många judar i nöd, det är något som alla i Israel känner till. Vi vill inte att deras arbete blir lidande.

Flera kyrkor klagar

Kristna ambassadens varningsklocka ringer dock inte helt isolerat. Även flera av de historiska kyrkorna som finns inne i Israel har den senaste tiden klagats på hur de blivit behandlade – kyrkor har vandaliserats och medarbetare trakasserats. Förövarna har visat sig vara israeliska judar, ofta stämplade som bosättare eller extremister.

Har kristna problem i Israel i dag?

– Det har varit många klagomål, vi är väl medvetna om det, svarar Tania Berg Rafaeli.

Men hon menar att polisen varit snabb med att reagera, samt även lyckats att hitta många av förövarna tack vare att det finns så många övervakningskameror i Jerusalem.

– Vi tar det här på största allvar och vi har flera personer på hög politisk nivå som fördömt attacker som riktats mot kristna, även många rabbiner har gjort så. Det är viktigt att förstå att det här handlar om extremister, det avspeglar inte det israeliska samhällets inställning.

---

Fakta: Kristna ambassaden

  • Kristna ambassaden (International Christian Embassy Jerusalem) är en proisraelisk evangelikal organisation som funnits i Israel sedan 1980.
  • Organisationen brukar sprida israelvänliga nyheter samt arbetar mot antisemitism.
  • Organisationen finns i 90 länder och går i Sverige under namnet ”Kristna ambassaden i Jerusalem”.

---

Fler artiklar för dig