Nyheter

Paris återkallar hedersmedalj från Mahmoud Abbas

Antisemitiska uttalanden från palestiniernas president upprör Paris borgmästare

Palestiniernas president Mahmoud Abbas belönades 2015 med en hedersmedalj av Paris stad. Men efter uttalanden där Abbas sägs förneka nazisternas folkmord mot judarna drar borgmästare Anne Hidalgo tillbaka medaljen.

Det är israeliska och franska medier – däribland Jerusalem Post – som uppger att den prestigefulla utmärkelsen, som också gjorde president Abbas till hedersmedborgare i Paris, nu återkallas.

Borgmästare Anne Hidalgo reagerar på uttalanden nyligen från Mahmoud Abbas där han ”har uttryckt en klar önskan att förneka det folkmord som den judiska befolkningen i Europa var offer för under nazisternas styre”, skriver borgmästaren i ett brev till den palestinske presidenten som citeras i medierna.

Felaktiga påståenden

Abbas ska bland annat ha hävdat att judarna i Tyskland – de ashkenaziska judarna – härstammade från Europa och inte från Mellanöstern, och att de under Förintelsen dödades på grund av hat mot dem för deras roll som finansiella långivare.

Medaljen som delades ut 2015 är den finaste utmärkelsen som Paris har. Abbas fick den då med motiveringen att han sökte vägar till fred mellan Palestinier och Israeler.

Starkt fördömande

Nu låter tongångarna alltså annorlunda från den franska huvudstaden.

”Jag fördömer dina uttalanden i starkast möjligaste termer, ingenting kan rättfärdiga revisionism och förnekelse. Som du vet, är Förintelsen en del av Paris historia”, skriver borgmästare Anne Hidalgo i brevet till Mahmoud Abbas, enligt Jerusalem Post.

Trots de starka orden uppger Hidalgo att Paris även fortsättningsvis vill ha relationer och vara en ”partner” till palestinska städer som Betlehem, Jeriko och Jenin i syfte att bidra till att fredsprocessen i Mellanöstern ska fortsätta.

Fler artiklar för dig