Inrikes

Koranbrännare begärd utlämnad – har förhörts

Irak har begärt att koranbrännaren Salwan Momika ska utlämnas. Han har under dagen förhörts av polis i Södertälje, bekräftar hans förordnade advokat.

Den irakiske medborgaren Salwan Momika har under sommaren gjort sig känd genom att bränna koranen i Stockholm och senast i Malmö. Det har väckt starka reaktioner i både Sverige och i Mellanöstern.

18 juli inkom det första ärendet till regeringen angående utlämning av Momika, enligt dokument från justitiedepartementet som TT har tagit del av. Begäran kommer från Irak, enligt uppgifter till TT vilket också bekräftas av Momikas advokat.

Mejl från polisen

Momika uppger till TT att han först i fredags fick information om Iraks begäran om utlämning via mejl från polisen. Då fick han veta att han kallas till förhör. Det hölls på tisdagseftermiddagen.

– Jag har asylskäl eftersom jag är emot irakiska regeringen. Det här är ett sätt för dem att få mig utlämnad och mördad. Sverige, Åklagarmyndigheten och rättssystemet har ett ansvar över mitt liv, säger Salwan Momika till TT.

– Jag tror att Irak vill misstänkliggöra mig för brott som jag inte har begått.

Momikas ärende har remitterats till Åklagarmyndigheten. Men åklagaren vill för TT varken dementera eller bekräfta att det finns en begäran om utlämning på hans bord.

Fler artiklar för dig