Nyheter

Ingen majoritet för att öppna kyrkor för icke-kristna ceremonier

Arbeiderpartiet gick förlorande ur kommunalvalet i Rogalands fylke

Förslaget att låta icke-kristna ceremonier genomföras i kyrkorna var inget vinnande koncept för Arbeiderpartiet i Rogalands fylke i västra Norge. Partiet backade kraftigt i regionen, även om det höll ställningarna i huvudorten Stavanger.

Inför måndagens kommunalval i Norge hade Arbeiderpartiet i Rogalands fylke och Stavangers kommun föreslagit att kyrkorna skulle öppna sina byggnader för icke-kristna ceremonier, vilket Dagen skrev om nyligen.

– Kyrkorna finansieras ju av det offentliga, men används inte fullt ut. Så varför inte kunna använda dem till andra ceremonier? sa Arbeiderpartiets gruppledare i Stavanger, Dag Mossige, till Vårt land.

Över lag blev dock måndagen en sorgedag för Arbeiderpartiet, som minskade med 3,1 procentenheter i landet, medan Høyre ökade med 5,8 procent och fick 25,9 procent av rösterna. Det är därför tveksamt om partiet går vidare med sitt förslag om kyrkorna.

����� Nu förlorade vi valet, så det är frågan om vi får majoritet för detta nu, konstaterar Dag Mossige, i ett mejl till Dagen.

I Rogalands fylke, som motsvarar ett län eller en region i Sverige, ökade Høyre med nästan 5 procent, medan Arbeiderpartiet backade med 2,7 procent. I huvudorten Stavanger, som är en egen kommun, lyckades Arbeiderpartiets populära kommunordförande Kari Nessa Nordtun dock höja AP till 32,2 procent. Høyre ökade dock ännu mer procentuellt.

Näst störst i kommunalvalet blev Arbeiderpartiet med 21,7 procent. Fremskrittspartiet fick 11,4 procent efter en ökning på 3,1 procentenheter.


Fler artiklar för dig