Nyheter

Tacksägelsegudstjänst inledde kungens firande

Kung Carl XVI Gustaf har i dag suttit 50 år på tronen

Det är på dagen 50 år sedan ett tronskifte senast ägde rum i Sverige. Riksdagen har dagen till ära beslutat om en tillfällig allmän flaggdag.

Under fredagen kulminerar firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen med program i Stockholm från tidig morgon till sen kväll. Kungafamiljen har dessutom dubbel anledning att fira just den här dagen eftersom prins Daniel fyller 50 år.

Tacksägelsegudstjänst hölls

På förmiddagen hölls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan med kungliga gäster från både Norge och Danmark, samt Finlands och Islands presidentpar. Även regeringsrepresentanter, partiledare och olika trossamfund fanns på plats.

Tal till nationen

Klockan 12 sköt Stockholms amfibieregemente salut från Skeppsholmen och därefter var både kungen och prins Carl Philip närvarande vid högvaktsavlösningen på yttre borggården.

Dagen avslutas med en stor jubileumsmiddag i rikssalen på Stockholms slott där förutom statsöverhuvuden, även landshövdingar, representanter för myndigheter, Försvarsmakten, näringsliv, kultur och medier, kommer att delta.

Delar av middagen, med tal av bland andra kungen, talmannen och statsministern, kommer att direktsändas i SVT.

På fredagskvällen sänds också ett förinspelat tal av kungen till nationen med start klockan 19.20 i SVT1.

---

Fakta: Tacksägelsegudtsjänsten Te Deum

  • Jubileumsdagen inleddes med Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm klockan 10.30.
  • Te Deum är en gammal tacksägelsegudstjänst som i kungliga sammanhang äger rum vid större händelser som jubileer och andra högtidliga tillfällen.

---

Fler artiklar för dig